Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "πνίγονται" στα χρέη :: 27/2/2006 21:37:34) 

Ούτε ένα ευρώ στα ταμεία 100 δήμων, εξαιτίας υποχρεωτικών απαλλοτριώσεων

"Πνίγονται" στα χρέη

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

"Στο ταμείο του δήμου δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, την ώρα που σε δύο μήνες πρέπει να εξασφαλίζουμε 500.000 ευρώ για να μη βγουν… στο σφυρί επτά δημοτικά οικόπεδα ή στη χειρότερη να κινδυνεύσει και το δημαρχείο". Και αυτό είναι μόνο η αρχή για το δήμο Πολίχνης, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Μιχάλης Ξανθόπουλος, καθώς τα άμεσα χρέη του από απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων υπολογίζονται σε 6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, όπως η Πολίχνη, βρίσκονται άλλοι 90 οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας, δήμοι κυρίως αστικοί και όχι καποδιστριακοί, που καλούνται να πληρώσουν τα… σπασμένα των ρυμοτομικών σχεδίων, εξαιτίας των οποίων δεσμεύτηκαν χιλιάδες ιδιωτικές εκτάσεις για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Ένα μεγάλο ποσοστό μάλιστα από τους 100 δήμους, βρίσκονται και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο χορός των κατασχέσεων άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια στο δήμο Καλαμαριάς, που εξαιτίας των απαλλοτριωμένων εκτάσεων για τη διάνοιξη της Πόντου έχασε σε πλειστηριασμούς, 28 διαμερίσματα και 3 οικόπεδα, μόλις στο 1/5 της αρχικής τους αξίας.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν καμία πρόταση για ρύθμιση ή τροπολογία που να ρυθμίζει τα χρέη, ειδικά των χρεοκοπημένων δήμων. Το υπουργείο Εσωτερικών το μόνο που κρίνει ως εφικτό είναι να επεκταθεί η ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο και αφορούσε σε σύναψη δανείου για την αποπληρωμή χρεών από απαλλοτριώσεις, με την πρώτη δόση να αποπληρώνεται δύο χρόνια μετά.

"Και τοκοχρεολύσια"

Ο δήμος Πολίχνης πάντως αν κατάφερε μέχρι σήμερα να αποτρέψει πλειστηριασμούς δημοτικών ακινήτων, όπως η Σχολή Χορού ή και το κτίριο του δημαρχείου, στο εξής δεν πρόκειται να το επιτύχει, καθώς τα χρέη ξεχειλίζουν και επιπλέον στόχος είναι να βρεθούν 500.000 ευρώ, για να μη χαθούν τα δημοτικά οικόπεδα. Η οικονομική του κατάσταση όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί, καθώς όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, το ποσό των 500.000 ευρώ αφορά 300 δικαιούχους αποζημιώσεων που έστειλαν στο δήμο τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. "Αν στο μεταξύ κινηθούν δικαστικά όλοι οι ιδιώτες, η περιουσία των οποίων δεσμεύτηκε στο παρελθόν, τότε τα χρέη του δήμου θα αγγίξουν τα 20 εκατ. ευρώ", υπογραμμίζει ο κ. Ξανθόπουλος.

Την ίδια στιγμή ο δήμος "πνίγεται" και από τα τοκοχρεολύσια, καθώς συνολικά τα χρέη του από τα δάνεια που κλήθηκε να συνάψει ανέρχονται σε 4,5 εκατ. ευρώ. Την τελευταία τριετία κατόρθωσε να αποπληρώσει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ αλλά πήρε και νέα δάνεια για τις τρέχουσες υποχρεώσεις, που αφορούσαν αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και προμηθευτές.

Τι προτείνει η ΚΕΔΚΕ

Οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ για το θέμα είναι εξής :

1. Τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μη γίνονται κατασχέσεις δημοτικής περιουσίας, όταν οι απαλλοτριώσεις έγιναν στο πλαίσιο της ρυμοτομίας.

2. Ειδικό πρόγραμμα μέσα από το Ειδικό Ταμείο Ρυμοτομίας (ΕΤΕΠΣ) για την άμεση καταβολή των κατεπειγουσών αναγκών των ΟΤΑ.

3. Έκδοση ομολόγων του δημοσίου που θα παραχωρούνται σε ανάλογες περιπτώσεις.

4. Δημιουργία Τράπεζας Γης σε νομαρχιακό επίπεδο για ανταλλαγή εκτάσεων ίσης αξίας.