Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( παραλειπομενα παγκαλου ) 

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

* "Δεν έχουμε καμία μέχρι στιγμής πληροφορία για το τι διαμοίβεται στο Ρουμπαγέ και σε αυτές τις περιπτώσεις η μη πληροφόρηση είναι κακή πληροφόρηση", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι ήδη βρισκόμαστε στην πέμπτη ημέρα των διαπραγματεύσεων (Τετάρτη 10) και ο χρόνος πιέζει. Ενώ ως "προβληματική" χαρακτήρισε την αλβανική αντιπροσωπεία, της οποίας δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη σύνθεση, προφανώς αναφερόμενος στους δύο Αμερικανούς "συμβούλους" που συμμετέχουν σε αυτή, και ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της.

* Πρεσβευτική κατοικία στην Ποντγκόριτσα πρόκειται να αποκτήσει οσονούπω η Ελλάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το οίκημα, το οποίο να σημειωθεί ότι θα στοιχίσει περίπου 160 εκατ. δραχμές σημειώνοντας "ότι είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ολόκληρη πρεσβεία".

Στις επαφές που είχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Μαυροβούνιο ηγέτη μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην πίστωση των 10 εκατ. δολαρίων από τη χώρα μας η οποία όπως σημειώθηκε ήδη έχει ενεργοποιηθεί.

* Την παραχώρηση βάσεων από πλευράς της Ελλάδας σε πιθανή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο άφησε ανοικτή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δηλώνοντας ότι "οι βάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργούν αυτομάτως. Δεν νομίζω όμως ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια τέτοια επέμβαση, την οποία εκτιμώ ότι μπορούμε να αποφύγουμε".

* Ως προβληματική χαρακτήρισε τη λειτουργία της συνομοσπονδίας Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εστιάζοντας την προσοχή στη δυστοκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κυριότερο την ομαλή επιστροφή των προσφύγων. "Άλλη μια συνομοσπονδία στην ιστορία, που θα αποτύχει", σημείωσε, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων και της συμβίωσης των τριών εθνοτήτων.