Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υπερ της μονιμοτητας τα συνδικατα :: 17/1/2006 19:02:36) 

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Για αντιδραστική αναθεώση έκαναν λόγο ΚΚΕ και ΣΥΝ

Ο λαός πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Αυτό τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιδιώκει να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, να παραδώσει ολοκληρωτικά το περιβάλλον στην επιχειρηματική δράση, να ενισχύσει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και να ελέγξει τη δράση και τη λειτουργία των κομμάτων μέσα από την κρατική χρηματοδότηση. Όσον αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ εκτιμά ότι η θέση του Γιώργου Παπανδρέου για μια πιο τολμηρή αναθεώρηση εκφράζει τη συναίνεση στις αλλαγές που προωθεί η Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει σε αυτές τις αλλαγές και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να δυναμώσουν την πάλη τους «ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος».

«Πραξικόπημα»

«Πρόκειται για ένα πραξικόπημα σε βάρος της δημοκρατίας, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της δημόσιας εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι από άποψη αντιδραστικότητας οι αλλαγές που προωθεί η Νέα Δημοκρατία μπορούν να συγκριθούν με τα πρώτα μεταπολιτευτικά συγγράμματα του Συνταγματικού Δικαίου και κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για σιωπή και συναίνεση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης. Όσον αφορά το θέμα της μονιμότητας, ο Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε ότι, αντί να καταργηθεί στο δημόσιο τομέα, έπρεπε να επεκταθεί και στον ιδιωτικό.

Τα συνδικάτα

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ. Συνδικαλιστές από το δημόσιο τομέα υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στην ουσία την κατάργηση της συνταγματικής μονιμότητας όσων προσληφθούν στο μέλλον στις δημόσιες υπηρεσίες και ανατρέπει έτσι ένα καθεστώς που υπάρχει στη χώρα μας εδώ και περίπου έναν αιώνα. Η μονιμότητα, όπως σημείωσαν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, αποτελεί μία βασική δικλείδα άμυνας του κρατικού μηχανισμού απέναντι στη διάθεση των εκάστοτε κυβερνήσεων να τον αντιμετωπίζουν ως λάφυρο.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, στελέχη της συνομοσπονδίας τόνισαν ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ανασφαλή και μικροκομματική διάρθρωση του δημόσιου τομέα με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και με τη βοήθεια συνταγματολόγων θα προχωρήσουν στη σύνταξη προτάσεων που θα διευρύνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, θα εξασφαλίζουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και θα προστατεύουν τα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας.