Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( συζητηση για τη συνθηκη του αμστερνταμ ) 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Υπάρχει προστασία των δικαιωμάτων για τους μουσουλμάνους της Θράκης

"Δεν θα αφήσουμε τη Θράκη να γίνει πεδίο εθνικιστικών αντεγκλήσεων και δράσης πρακτόρων", δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καταδίκασε πρώτη την πρόσφατη έκρηξη κοντά στο τουρκικό προξενείο.

Μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης του Άμστερνταμ στη Βουλή, τόνισε ότι η Ελλάδα "είναι σε θέση και έχει τη βούληση να προστατεύσει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων ελλήνων πολιτών που ζουν κατά πλειοψηφία στη Θράκη".

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διπλής υπηκοότητας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία αντίρρηση, αφού αποτελεί και πάγιο αίτημα των ομογενών απόδημων Ελλήνων, και ανέφερε ως παράδειγμα, τη Γερμανία, όπου οι Έλληνες αλλά και οι Τούρκοι της χώρας, θα έχουν κοινό συμφέρον.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει θέμα θρησκείας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, πρόσθεσε όμως ότι μάχεται για το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των μειονοτήτων.

Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης πήραν το λόγο οι βουλευτές της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Ν. Γκελεστάθης.

Ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει -έστω δειλά, έστω χωρίς ένταση- στους στόχους της. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα με θεσμούς που υπολειτουργούν, με πολιτικές που αλλάζουν σύμφωνα με τα πρόσωπα, με μια οικονομία που ταλανίζεται από τα βάρη του παρελθόντος θα μπορέσει να βρει το δρόμο της μέσα στο νέο κόσμο.

Η κ. Πετραλιά σημείωσε ότι η Συνθήκη παρά τις αδυναμίες της αποτελεί ένα βήμα προς την Ενωμένη Ευρώπη αλλά επέκρινε την κυβέρνηση διότι δεν κατόρθωσε να ενημερώσει το λαό, ο οποίος αγνοεί πλήρως τι πρόκειται να του συμβεί.

Ο κ. Γκελεστάθης υποστήριξε ότι η πορεία προς την ομοσπονδοποίηση της Ένωσης δεν προχωρεί γρήγορα και απαιτείται σκληρή προσπάθεια για την επίτευξη των τελικών στόχων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών [ZDS1]κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ορισμένα στελέχη της ασκούν κριτική στην κυβέρνηση υιοθετώντας ως βάσιμα τα επιχειρήματα της Τουρκίας ή τις γκρίζες ζώνες ή τις βραχονησίδες και χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση "λόγια μιζέριας και παθητικής αποδοχής κάποιων δήθεν τετελεσμένων που κινούνται στη λογική της μοιρολατρίας και της προφητείας της καταστροφής".