Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( έθεσε θέμα υποκλοπών πριν από ένα χρόνο :: 6/2/2006 20:00:11) 

ΣΥΡΙΖΑ

Έθεσε θέμα υποκλοπών πριν από ένα χρόνο

Θέμα υποκλοπών πριν από ένα χρόνο είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ζητώντας έλεγχο για υποκλοπές τηλεφώνων.

Την είχε απευθύνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στην οποία μεταξύ άλλων επισήμαινε: "Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη και δράση ιταλικού δικτύου υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Ελλήνων πολιτών από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα, εντός της ελληνικής επικράτειας εν αγνοία των ελληνικών αρχών".

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι "ουδέν στοιχείο έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου, ενώ, όπως διαβεβαίωσαν τις υπηρεσίες μας οι αρμόδιες υπηρεσίες των συνερωτώμενων υπουργείων, ούτε αυτές έχουν ειδικότερα στοιχεία".

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η απάντηση ανέφερε ότι "στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία ούτε έχουν περιέλθει πληροφορίες για την ύπαρξη και δράση ιταλικού δικτύου υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα στη χώρα μας, πολύ δε περισσότερο δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Στις υπηρεσίας μας δόθηκε εντολή για την παρακολούθηση του αναφερόμενου θέματος με αμείωτο ενδιαφέρον".

Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στην απάντησή του μεταξύ άλλων επισήμαινε ότι απευθύνθηκε στις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προκειμένου αυτές να ερευνήσουν το θέμα και να ενημερώσουν και αυτές απήντησαν ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση τους κάποιο από τα καταγγελλόμενα γεγονότα.

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές καταλογίζει ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής. Όπως τονίζει, "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποσιωπά τις συμφωνίες που επιτρέπουν την παρακολούθηση των πολιτών, για τις οποίες έχουν ευθύνη και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης καταθέτοντας ερώτησή σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν εάν ενημερώθηκε από την κυβέρνηση για την παρακολούθηση του κ. Δήμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν σκοπεύει, με γνώμονα την προστασία των δημοσίων ελευθεριών, να επανεξετάσει το ισχύον πλαίσιο σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.