Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υψηλοί τόνοι στη βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών :: 17/2/2006 20:29:00) 

ΕΝΩ ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ Η "ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ" ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ανέβηκαν οι τόνοι χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων του βουλευτή Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του τέως προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών.

Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας απηύθυνε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να ολοκληρώσει τις έρευνές της, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Αναφερόμενος στην κύρια ανάκριση είπε ότι αναμένεται "να ρίξει φως στις ευθύνες των εμπλεκομένων και να ξεδιαλύνει τα ερωτηματικά που παραμένουν ακόμη αναπάντητα" και συμπλήρωσε ότι ερευνάται "εξαντλητικά" και η όλη υπόθεση της αυτοκτονίας του Κώστα Τσαλικίδη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξέθεσε όσα γνωρίζει για την υπόθεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ωστόσο "την πλήρη αλήθεια για τη ζοφερή αυτήν υπόθεση δεν την ξέρουμε ακόμη ούτε εμείς ούτε εσείς" και επανέλαβε ότι "η άμεση εντολή του πρωθυπουργού για παραπομπή του θέματος στη δικαιοσύνη καταδεικνύει ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η συγκάλυψη, είναι η αποκάλυψη. Αναπόδραστα, ανεξαίρετα, ό,τι πάει στη δικαιοσύνη δημοσιοποιείται, έρχεται στο φως", είπε ο κ. Παπαληγούρας, επισημαίνοντας πάντως ότι η πρόσβαση στην αλήθεια "δυσχεράνθηκε" από την αφαίρεση του παράνομου λογισμικού εκ μέρους της Vodafone.

"Aπουσία του πρωθυπουργού"

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου μίλησε για συνειδητή απουσία του πρωθυπουργού και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα διακυβέρνησης: "Εάν ακόμα δεν γνωρίζετε ποιοι μας παρακολουθούσαν και γιατί, είστε ανίκανοι να κυβερνάτε τη χώρα και να εγγυάστε την ασφάλειά μας. Εάν γνωρίζετε και δεν λέτε την αλήθεια, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα".

Από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε το θέμα ως τη "σοβαρότερη υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας" και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα "το μεγάλο αδελφό με το όνομά του". Μεταξύ άλλων, ζήτησε να τεθούν τα στελέχη της Βόνταφον "στη θέση του υπόλογου-συνεργού, για να μην καταστρέφονται εκ του ασφαλούς πειστήρια και για να μην εμφανίζονται κατά το δοκούν πειστήρια, όπως αυτά για τον αδιευκρίνιστο θάνατο του άτυχου Τσαλικίδη".

Ανταπαντώντας, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε τη συγκάλυψη αλλά την ουσιαστική διερεύνηση και αποκάλυψη της υπόθεσης.

Το ΓΕΕΘΑ

Σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη ότι τουρκικές υπηρεσίες κατόρθωσαν και υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες Ελλήνων στρατιωτικών που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων κατά τη διεξαγωγή της άσκησης "Παρμενίων" τον Οκτώβριο του 2005, το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει το γεγονός και τονίζει ότι "μετά από κάθε άσκηση και στο πλαίσιο της αναλύσεώς της, καταγράφονται οι διαπιστωθείσες παρατηρήσεις και αναλαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες".

Η ΕΣΗΕΜΘ

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, αφού εκφράζει την αγανάκτησή του διότι "οι πολίτες εμφανίζονται ανυπεράσπιστοι και τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα καταπατήθηκαν με βάναυσο τρόπο", ζητά την απόδοση δικαιοσύνης και επισημαίνει ότι όταν "στις τάξεις των θυμάτων υποκλοπής συμπεριλαμβάνεται και δημοσιογράφος - μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., η συνάδελφος Μαρίνα Μεϊντάνη, είναι φανερό ότι στόχος αυτών των απαράδεκτων και παράνομων ενεργειών ήταν, μεταξύ των άλλων, και η ίδια η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων".