Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( οι αντιθέσεις :: 20/1/2006 19:34:44) 

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Οι αντιθέσεις

ΚΚΕ- ΣΥΝ στην αναθεώρηση

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της επικείμενης αναθεώρησης του συντάγματος δηλώνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Κάνουν λόγο για αντιδραστική αναθεώρηση και συνταγματοποίηση πολιτικών που πλήττουν τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα, ενώ από τα πυρά της κριτικής της Αριστεράς δεν ξεφεύγει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σύμφωνα με τον Περισσό και την Κουμουνδούρου κρατά συναινετική στάση απέναντι στο βασικό άξονα των αλλαγών που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πρώτη στιγμή μίλησε για μία αναθεώρηση που θα αυξήσει τις αντιδραστικές συνταγματικές ρυθμίσεις, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα πραξικόπημα σε βάρος της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. ΚΚΕ και ΣΥΝ έχουν περίπου ταυτόσημες θέσεις στο πεδίο της κριτικής τους: Λένε "όχι" στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αρνούνται κάθε είδους άρση της μονιμότητας για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον θα παραδοθεί στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους και διαφωνούν με την απαγόρευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Στο πεδίο των προτάσεων υπάρχουν περισσότερες διαφοροποιήσεις: Λένε "ναι" στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και στο χωρισμό των σχέσεων της εκκλησίας από το κράτος, αλλά διαφωνούν στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρόταση που υποστηρίζει ο ΣΥΝ, αλλά το ΚΚΕ την απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το θέμα βέβαια για τα κόμματα της Αριστεράς είναι ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκρότησης και κατάθεσης προτάσεων για την αναθεώρηση του συντάγματος, καθώς η κοινοβουλευτική τους δύναμη δεν τους το επιτρέπει. Δεν αποκλείεται βέβαια, περισσότερο για το ΣΥΝ, να υπάρξουν κάποιες κοινές προτάσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όμως αποστάσεις ασφαλείας από το να υπάρξει κάποιου είδους ταύτιση με τις βασικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί όπου τα κόμματα της Αριστεράς θα δώσουν το μεγάλο βάρος της συμβολής τους στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος είναι ο χώρος έξω από τη Βουλή, στις κινητοποιήσεις δηλαδή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα για τη μονιμότητα και κυρίως στο κύμα αναταραχής που αναμένεται να προκαλέσει στο χώρο των δημοσίων πανεπιστημίων η συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗΣ