Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( μετωπική για την ανεργία :: 27/2/2006 21:07:22) 

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην ανάγκη προώθησης του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων και επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι την ώρα που μιλούν για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδρούν "σε κάθε σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης"

Βουλή: Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε επίθεση της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Μετωπική για την ανεργία

Με φόντο το απεργιακό κλίμα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκε χθες η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, με θέμα "Η ανεργία των νέων και η λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας τους".

Ο πρωθυπουργός, παίρνοντας τον λόγο, επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσης προώθησης του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο, όπως είπε, αν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί, θα λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση της ανεργίας. Δικαιολόγησε την απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών λέγοντας ότι "τα άκρα και οι ακρότητες δεν δίνουν λύσεις", ενώ φωτογράφισε τις πολιτικές απασχόλησης που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι οι υπαρκτές παθογένειες και η ατολμία για τομές και αλλαγές είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον αβεβαιότητας, που δεν λειτουργούσε εποικοδομητικά στον τομέα της οικονομίας. "Συντηρήθηκε η αβεβαιότητα και χάθηκε η εμπιστοσύνη έναντι της πολιτικής. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, μεταρρυθμίσεις τώρα, η πολιτική δεν μπορεί να είναι φοβισμένη. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε πιο γρήγορα, πιο αταλάντευτα τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που ξεκινήσαμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη μέρος από τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων να κατευθυνθούν σε εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, ενώ υπογράμμισε ότι η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος είναι ευθύνη του κράτους αλλά και όσων επιχειρήσεων έχουν μεγάλα κέρδη.

Επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι την ώρα που μιλούν για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδρούν "σε κάθε σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης". Ζήτησε μάλιστα από όλους να καταθέσουν προτάσεις, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει "κάθε εφικτή δράση".

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου κυβέρνηση, κόμματα και συνδικάτα "πήραν τη μεγάλη απόφαση να κοιτάξουν μπροστά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους" και πέτυχαν σημαντική αύξηση εισοδήματος και μείωση ανεργίας, τόνισε ότι για να δοθούν λύσεις χρειάζεται διορατικότητα, σύνθεση απόψεων και πολιτική γενναιότητα.

"Mειώθηκε η ανεργία"

Αναφερόμενος στα έως τώρα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης είπε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 11,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 9,7%, το τρίτο τρίμηνο του 2005. Επίσης, το ίδιο διάστημα, μειώθηκε η ανεργία των νέων 15-29 ετών από το 21,3% στο 19,3%. Η ανεργία των γυναικών από το 16,8% υποχώρησε στο 15%.

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, οι απασχολούμενοι έφτασαν πάνω από 4.380.000 αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "ούτε εγώ ούτε κανένα μέλος της κυβέρνησης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση όσο η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα".