Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τα "φάλτσα" του πασοκ, ο μαέστρος και το πρώτο βιολί :: 21/1/2006 13:14:34) 

Στόχος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να μην πέσει το ΠΑΣΟΚ στην επικοινωνιακή παγίδα που πιστεύει ότι στήνει η κυβέρνηση με τη συζήτηση επί της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ…ΟΛΙΓΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Τα "φάλτσα" του ΠΑΣΟΚ, ο μαέστρος και το πρώτο βιολί

"Δεν θ' αφήσουμε τη ΝΔ να αλωνίζει". Με αυτό το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ο συνταγματολόγος ξεκαθάρισε ότι μιλά για το θέμα ως πολιτικό στέλεχος κι ας ορίστηκε άλλο στέλεχος από τον πρόεδρο του κινήματος

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου όριζε, λίγο πριν από την εκπνοή του 2005, υπεύθυνο του κόμματός του για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Θεόδωρο Πάγκαλο, προφανώς και δεν πίστευε ότι έθετε εκτός μάχης, σε αυτό το πεδίο τουλάχιστον, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εάν ο στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να "κοντύνει" τον πληθωρικό πρώην υπουργό, περιορίζοντας την πολιτική του ιδιότητα έναντι της επιστημονικής ως συνταγματολόγου, μάλλον απέτυχε. Ο κ. Βενιζέλος, λόγω και έργω, κατόρθωσε την περασμένη εβδομάδα να αναδειχθεί σε "πρώτο βιολί" της πράσινης ορχήστρας, στο θέμα το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα. Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι θα μιλά επί του θέματος αυτού ως πολιτικό στέλεχος και όχι ως συνταγματολόγος, ενώ την επομένη, αγνοώντας τις περί του αντιθέτου συστάσεις του κ. Παπανδρέου, προχώρησε σε μια απάντηση σημείο προς σημείο, στις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση. Περισσότερο από την ενέργεια, τη Χαριλάου Τρικούπη ενόχλησε η επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε σε όλους τους τόνους πως "δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή να αλωνίζουν". Η αιχμή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής, όπως σαφές ήταν και το μήνυμα το οποίο θέλησε να στείλει ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας με την ενέργειά του ότι ασχέτως των αποφάσεων του κ. Παπανδρέου, στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης το στίγμα από πλευράς ΠΑΣΟΚ θα το δίνει εκείνος.

Η παραίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα στελέχη του να μη σπεύσουν να απαντήσουν σε όσα παρουσίαζε την ώρα εκείνη ο πρωθυπουργός, εξυπηρετούσε δύο στόχους. Ο πρώτος, ο προφανέστερος ίσως, ήταν να μην πέσει το ΠΑΣΟΚ στην επικοινωνιακή παγίδα της κυβέρνησης. Στη Χαριλάου Τρικούπη εμμένουν στην εκτίμηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης για να αποπροσανατολίσει την πολιτική συζήτηση από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. "Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι εξαντλήθηκε η παρελθοντολογία και πως η τακτική 'τα φορτώνουμε όλα στο ΠΑΣΟΚ' ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, υιοθετεί τώρα τη μελλοντολογία, βάζοντάς μας να συζητάμε για τη συνταγματική αναθεώρηση", επισημαίνει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο δεύτερος στόχος του "απαγορευτικού", το οποίο εξέδωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο περιορισμός της εσωστρέφειας. Επειδή σε πολλά από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν κατά τη συνταγματική αναθεώρηση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν σημαντικά διαφορετικές απόψεις, υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού του κόμματος σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Χαριλάου Τρικούπη, η συζήτηση για το θέμα της αναθεώρησης θα γίνει συντεταγμένα και θα ξεκινήσει μετά το Φεβρουάριο. Προηγουμένως, σε περίπου ένα μήνα, θα ανακοινωθούν οι ομάδες εργασίας στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και αρκετοί επιστήμονες.

Του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ