Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( θεσσαλονίκη: αναμένονται οι αποφάσεις του δημάρχου στο τέλος της επόμενης εβδομάδας :: 9/1/2006 20:05:48) 

Τα σενάρια θέλουν τους αντιδημάρχους Καθαριότητας, Αρχιτεκτονικού και Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας, να παραμένουν αμετακίνητοι στα πόστα τους

Θεσσαλονίκη: Αναμένονται οι αποφάσεις του δημάρχου στο τέλος της επόμενης εβδομάδας

Αλλαγές στο δήμο

Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ

Σε τροχιά αλλαγών στα στελέχη πρώτης γραμμής έχει εισέλθει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενόψει της 17ης Ιανουαρίου, οπότε λήγει τυπικά η θητεία των σημερινών αντιδημάρχων. Οι τελικές αποφάσεις του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το σχήμα με το οποίο η διοίκηση του δήμου θα πορευτεί κατά το τρέχον -εκλογικό- έτος αναμένονται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας σε σχέση με το χρόνο που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων στο τέλος της επόμενης και όχι της τρέχουσας εβδομάδας, όπως αναμενόταν, με πιθανότερες ημερομηνίες την Παρασκευή 20 ή το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πριν ακόμη από την περίοδο των γιορτών προγραμματιζόταν για την προσεχή Πέμπτη, μετατέθηκε τελικά για την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος όλα τα προηγούμενα χρόνια επέλεγε να προχωρά στον ορισμό αντιδημάρχων είτε Παρασκευή είτε Σάββατο ύστερα από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως εκτιμάται, με αυτήν την τακτική διασφαλίζεται η ύπαρξη ικανού χρόνου για να εκτονωθούν τυχόν αντιδράσεις από στελέχη της δημοτικής παράταξης στο δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Ευρείας κλίμακας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές ευρείας κλίμακας στα στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως άλλωστε ο ίδιος είχε προαγγείλει πέρυσι, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του για την παράταση της θητείας των υπηρετούντων αντιδημάρχων. Την τακτική των σαρωτικών αλλαγών είχε επιλέξει ο κ. Παπαγεωργόπουλος και πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2002.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αλλαγές θα υπάρξουν σε τέσσερις από τις επτά αντιδημαρχίες, με τους αντιδημάρχους Καθαριότητας Βαγγέλη Δημητρίου, Αρχιτεκτονικού Νίκο Ταχιάο και Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας Σταμάτη Καραμανλή να παραμένουν αμετακίνητοι στα πόστα τους.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος και οι εκτιμήσεις περί σαρωτικών αλλαγών σε έξι αντιδημαρχίες, πλην αυτής της Καθαριότητας, στη λογική της έκθεσης στη δημόσια κριτική νέων προσώπων.

Και τα δύο σενάρια πάντως κατατείνουν στην αντικατάσταση ή στη μετακίνηση σε άλλες θέσεις των αντιδημάρχων Κοινωνικής Πολιτικής Νίκου Μακραντωνάκη, Οικονομικών Θεόδωρου Αθανάσαρου, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ματθαίου Τσούγκα και Πολιτισμού Χάρη Αηδονόπουλου.

Οι λίστες

Οι τελικές αποφάσεις για τις αντιδημαρχίες αναμένεται να ληφθούν με γνώμονα την επίτευξη της μέγιστης συνοχής στην πλειοψηφούσα παράταξη, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Οι μόνοι δημοτικοί σύμβουλοι που πρέπει να αποκλείονται από το νέο σχήμα διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο Σταύρος Καλαφάτης και η Έλενα Ράπτη, λόγω του βουλευτικού αξιώματος που κατέχουν.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στα στελέχη που επί δημαρχίας του κ. Παπαγεωργόπουλου δεν αξιοποιήθηκαν σε θέσεις αντιδημάρχων. Πρόκειται για τους Κώστα Εγγλέζο, Σάκη Παπαδόπουλο, Θεόδωρο Ασπασίδη, Βασίλη Γάκη, Θεόδωρο Ακριτίδη και Λάκη Ιωαννίδη.

Ποιοι επιστρέφουν

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε θέσεις αντιδημάρχων δεν αποκλείεται να επιστρέψουν ο Αντώνης Γυφτόπουλος, η Λίτσα Κολοβού και ο Απόστολος Τσουρέκας, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στις αντίστοιχες κρίσεις το 2004, λόγω της συμμετοχής τους ή της πρόθεσής τους να συμμετάσχουν στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας για τις βουλευτικές εκλογές.

Εξίσου πιθανή θεωρείται από ορισμένους η επιστροφή σε κάποια αντιδημαρχία του Τάσου Γερογιάννη, του Μιχάλη Ζορπίδη και της Κάτιας Ζελομοσίδου. Ειδικά για την κ. Ζελομοσίδου, πέρα από το γεγονός ότι αποτιμάται θετικά το έργο που προσέφερε στα πόστα που κατά καιρούς της ανατέθηκαν, ο πιθανός ορισμός της σε κάποια θέση ευθύνης θα έχει και ένα χαρακτήρα τιμής προς το πρόσωπό της, καθώς η ίδια έχει ανακοινώσει πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος.