Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( από τον πατάκη στον μπούτα ) 

Από τον Πατάκη στον Μπούτα

Ένα ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη συμμετοχή των αγροτών στις φετινές κινητοποιήσεις από τις προηγούμενες είναι ότι φέτος στον αγώνα δεν "πολυεμπιστεύονται" τους αγροτοσυνδικαλιστές της Πανθεσσαλικής και τις πιθανές κομματικές σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετούν και για το λόγο αυτό ζητούν πάντα άμεση ενημέρωση επί των αποφάσεων της ΠΑΣΕ και αποφασίζουν μόνοι τους την τακτική. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι συνειδητοποιημένοι είναι αυτοί που φέτος μετέχουν στα μπλόκα και κυρίως ότι δεν… είναι "εκατομμυριούχοι κομμουνιστές" αφού η ενεργός συμμετοχή τους εμπεριέχει κυρίως την αγωνία τους για το μέλλον.

Εξάλλου το γεγονός ότι η πρωτοκαθεδρία έχει περάσει πλέον από τον Γιάννη Πατάκη στον Βαγγέλη Μπούτα σ' ό,τι αφορά τους κόλπους της ΠΑΣΕ, σχετίζεται άμεσα και με τις εντολές "άνωθεν" που δόθηκαν για ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων της Καρδίτσας. Παράλληλα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δυσαρέσκεια για τη μικρή συμμετοχή των αγροτών της Λάρισας, ήταν αδύνατο να αφήσει ανεπηρέαστο και το κύρος του Γιάννη Πατάκη.

Οι ώρες στη "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ" ατέλειωτες για όσους παραμένουν στις πρόχειρες τέντες που 'χουν στήσει στις πλατφόρμες των τρακτέρ. Περνούν με τσίπουρο ή κόκκινο κρασί -φάρμακο και τα δυο για το κρύο- και με ατέλειωτες συζητήσεις μεταξύ των αγροτών, μεταξύ αγροτών και συνδικαλιστών, μεταξύ αγροτών και δημοσιογράφων.

Παράπονο πικρό ότι αραίωσαν οι "ζωντανές συνδέσεις" των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών από την αερογέφυρα της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και μόνο τα τοπικά κανάλια "παίζουν" πλέον ως πρώτο θέμα το αγροτικό…

"Βγαίνουμε στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης", μας εκμυστηρεύεται ο Άλκης Γιαννακός, αγρότης από τη Ματαράγκα. "Ο αγρότης είναι φιλότιμος και δεν θέλει να ταλαιπωρεί τους υπόλοιπους συμπολίτες του. Τους δρόμους τους κλείνουμε μόνο από ανάγκη. Τα χρέη τρέχουν, αλλά τι να την κάνω τη ρύθμιση αν το βαμβάκι του χρόνου δεν αφήσει κέρδος; Πάλι νέα χρέη θα προκύψουν. Ας απελευθερώσουν ένα βασικό προϊόν από τα πρόστιμα, εμείς λέμε το βαμβάκι, και τότε όλα θα τα ρυθμίσει μόνα της η αγορά, γιατί και τα υπόλοιπα προϊόντα είναι αλυσίδα. Τότε θα ξαναγυρίσουμε σπίτια μας, με ελπίδα για το μέλλον…".

Όλοι όμως πλέον συμφωνούν ότι άλλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Καρδίτσας και άλλα των αγροτών της Λάρισας, οι οποίοι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Υπάρχουν βέβαια και οι συνάδελφοί τους από τα Τρίκαλα με μικρό κλήρο που κινητοποιούνται κάθε χρόνο τα τρία τελευταία χρόνια. Φάτσες γνωστές, κάθε χρόνο οι ίδιοι… Πενήντα - εκατό άτομα από τα χωριά Ζάρκο, Κεραμίδι -κυρίως- και Σερβωτά. Υπάρχουν και τα τρακτέρ του Κοκκινούλη από τον Πλατύκαμπο και τη Χάλκη, του Νασίκα από την περιοχή του Τιρνάβου, του Τσαλόπουλου απ' τα Φάρσαλα, όλα αυτά μαζί όμως δεν φτάνουν ούτε στο 1/4 της δύναμης που παρατάσσουν κάθε χρόνο οι αγρότες της Καρδίτσας…

Και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις υπάρχουν δύο κατηγορίες αγροτών: Οι έχοντες πραγματικό πρόβλημα, όπως είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες της Καρδίτσας και οι δεξιοί και κομμουνιστές απ' τις υπόλοιπες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου.