Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τι επιδιώκει η κυβέρνηση από την αναθεώρηση :: 21/1/2006 12:47:00) 

Αιφνιδιασμός στο ΠΑΣΟΚ Την ίδια ώρα επικρατεί και η άποψη πως η πρωτοβουλία αυτή αιφνιδίασε και προκάλεσε εσωκομματικές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ. Με αντικείμενο την αναθεώρηση του συντάγματος (αλλά και την προετοιμασία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές) θα συνεδριάσει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο και την προσεχή Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

Όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, "η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων, αναγνωρίζουν την ανάγκη της αναθεώρησης του συντάγματος".

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση από την αναθεώρηση

Η κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων. Έτσι αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία την πολιτική αυτή κίνηση οπυ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις 22 Δεκεμβρίου στη Βουλή

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΛΑΚΑ

Όταν στις 22 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε στη Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την εκκίνηση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του συντάγματος, πολλοί αιφνιδιάστηκαν. Ήταν όμως μία πολιτική κίνηση η οποία σχεδιαζόταν καιρό και υπό άκρα μυστικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αναθεώρηση του συντάγματος κατέχει θέση κορωνίδας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, της βελτίωσης της καθημερινότητας αλλά και στη διακηρυγμένη προσπάθεια για διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως η αναθεώρηση είναι μία προϋπόθεση που θα ενισχύσει τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές σε κράτος και οικονομία και παράλληλα αποτελεί μία απόφαση που ολοκληρώνει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

"Η συνταγματική αναθεώρηση συνιστά κορυφαία θεσμική παρέμβαση. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά νομίζω και των πολιτικών δυνάμεων, αναγνωρίζουν την ανάγκη της αναθεώρησης του συντάγματος. Ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση της κοινωνίας, προχωρούμε, με στόχο το αναθεωρημένο σύνταγμα να παρέχει σε όλους τους πολίτες περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία, προκοπή και ευημερία. Να απελευθερώνει τη δύναμη της παιδείας για τη χώρα και την κοινωνία. Να διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Να προστατεύει αποτελεσματικά, να αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον", είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η όλη διαδικασία προωθήθηκε ως ένα επικοινωνιακό τρικ και προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού της κυβέρνησης, συνεργάτης του πρωθυπουργού επισήμανε στη "ΜτΚ": "Ο Κώστας Καραμανλής έχει αποδείξει πως δεν παίζει με τους θεσμούς. Η αναθεώρηση είναι επιταγή των σύγχρονων προκλήσεων και οφείλουμε να προετοιμάσουμε τη χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του αύριο και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Η διαδικασία θα προχωρήσει με ειλικρίνεια, θα είναι ανοικτή στο διάλογο και τις προτάσεις και στοχεύει σε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις".

ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ

Βέβαια στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το άνοιγμα των διαδικασιών για την αναθεώρηση θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα, περιορίζοντας εν πολλοίς τη συζήτηση επί προβλημάτων και εσωτερικών θεμάτων και μεταφέροντάς την σε έναν χώρο όπου θα έχει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για αυτό και εκτιμάται πως, όταν κρίνεται επικοινωνιακά ωφέλιμο για την κυβέρνηση, θα προκύπτουν (κυρίως από τη Ρηγίλλης) και νέες ρηξικέλευθες προτάσεις, που με τη σειρά τους θα προκαλούν νέους κύκλους συζητήσεων.