Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ο πιο κακός ευρωπαίος μαθητής :: 29/1/2006 20:29:29) 

Ενα βήμα πριν από την παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα για 107 υποθέσεις

Ο πιο κακός Ευρωπαίος μαθητής

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΕΡΓΙΑΔΕ

Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως στα ευρωπαϊκά θέματα; Φταίει το μεσογειακό μας γινάτι και είμαστε απροσάρμοστοι ή το όλο θέμα είναι πιο σύνθετο, διότι κάποιοι έχουν συμφέροντα και φροντίζουν για μας αλλά χωρίς εμάς και εμείς… αγρό αγοράζουμε; Ο λόγος για το χάρτη εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητά μας.

Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι το 60% των αποφάσεων της ελληνικής Βουλής -όπως δείχνουν και οι στατιστικές- συνδέεται άμεσα με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο λεγόμενο κοινοτικό δίκαιο και σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., το "ποινικό μητρώο" της χώρας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας δεν επιφυλάσσει καμία τιμή για την Ελλάδα.

Στοιχεία

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μπαρόζο σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε το πολιτικό γραφείο του ευρωβουλευτή στη "Θ":

1. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει κινήσει 312 διαδικασίες κατά της Ελλάδας.

2. Κίνησε προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας σε 163 υποθέσεις.

3. Οι 107 βρίσκονται στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης, δηλαδή ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ουραγοί

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 78% των Ελλήνων δηλώνει μέτρια ή καθόλου καλά ενημερωμένο για την Ε.Ε. και μόνο το 21% επαρκώς ενημερωμένο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία παραδείγματα που απεικονίζουν με ευδιάκριτο τρόπο το ελληνικό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά πράγματα.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ: Έξι χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, ενώ ο μέσος όρος απορρόφησης για την Ευρώπη των 25 είναι 50%, στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 36,3%. Ανάμεσα στα 15 παλαιά κράτη-μέλη της Ένωσης η χώρα μας είναι τελευταία. Σημειώνεται ότι άλλες χώρες της "συνοχής", όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, απορροφούν τα κοινοτικά κονδύλια με ταχύτητα περίπου διπλάσια από αυτή της Ελλάδας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 25. Παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για μη ενσωμάτωση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, προκειμένου να διευκολυνθεί ο ανταγωνισμός. Η οδηγία θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από το 2003. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα (γρήγορο Ίντερνετ) είναι υποδεκαπλάσια και πολύ ακριβότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Με ανοιχτές τις πληγές της χώρας από την πρόσφατη κακοκαιρία, έχει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση της Ε.Ε. να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Για αυτό το λόγο αύξησε τα σχετικά κονδύλια κατά 107 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ η πρόταση εγκρίθηκε από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκκρεμεί η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο, η μοναδική χώρα που δεν κατέθεσε προτάσεις και παρατηρήσεις είναι η Ελλάδα…