Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ναι στην ουσία, όχι στις "τηλεοπτικές ατάκες" ) 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΜΜΕ"

Ναι στην ουσία, όχι στις "τηλεοπτικές ατάκες"

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στη δεύτερη ημέρα των εργασιών -Ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την αύξηση φαινομένων λαϊκισμού και σκανδαλολογίας στα ΜΜΕ και ζήτησε και από τους βουλευτές να μην "τηλεοπτικοποιούν" τον πολιτικό τους λόγο

Σε δύο βασικές και αναγκαίες παραμέτρους, που αφορούν την αναβάθμιση του κοινοβουλίου στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, αναφέρθηκαν χθες οι ομιλητές του μεσημεριανού στρογγυλού τραπεζιού, που διεξήχθη στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου με θέμα "Κοινοβούλιο και ΜΜΕ", που διεξάγεται στο Ζάππειο μέγαρο στην Αθήνα. Όπως τόνισαν, άμεση είναι τόσο η ανάγκη ανταπόκρισης της Βουλής στα νέα δεδομένα, όσο και η ανάγκη επαναφοράς του κοινοβουλίου στο κέντρο της πολιτικής.

Υπέρ του επανακαθορισμού των σχέσεων κοινοβουλίου και ΜΜΕ τάχθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συνεδρίου, που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα "Κοινοβούλιο και ΜΜΕ", στο Ζάππειο μέγαρο.

Ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε την αύξηση φαινομένων λαϊκισμού και σκανδαλολογίας στα ΜΜΕ, αλλά ζήτησε και από τους βουλευτές να μην τηλεοπτικοποιούν τον πολιτικό τους λόγο. Τόνισε ότι σήμερα επιτρέπεται η είσοδο της τηλεόρασης στο κοινοβούλιο και υπενθύμισε ότι σύντομα η Βουλή θα εκπέμπει δικό της πρόγραμμα μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης και ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταδίδεται απευθείας το έργο της από τον κόμβο της στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λουτσιάνο Βιελάντε, εκτίμησε ότι στην εποχή μας είναι απαραίτητη η δημοσιοποίηση των οικονομικών των κοινοβουλίων, η οργάνωση της δημοσιοποίησης των πεπραγμένων τους προς τους πολίτες και της ανάληψης της παροχής αυτής της πληροφόρησης από επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Την πρωινή συνεδρίαση της σημερινής ημέρας του συνεδρίου έκλεισε ο πρόεδρος της γερουσίας του Βελγίου, Φράνκ Ζβέλεν, ο οποίος είπε ότι τα κοινοβούλια πρέπει να θεωρούν τα ΜΜΕ ως συμμάχους τους, να προσφέρουν πλήθος πληροφοριών στους πολίτες με όλα τα σύγχρονα μέσα και οι βουλευτές να λάβουν υπόψη τους τις νέες συνθήκες τηλεοπτικής μετάδοσης.

Κοινή ήταν η άποψη των βουλευτών Νάσου Αλευρά (Α΄ Αθηνών, ΠΑΣΟΚ) και Γιώργου Σιούφα (Καρδίτσας, ΝΔ) ότι είναι ελάχιστη η δυνατότητα παρέμβασης των βουλευτών, οι οποίοι, όπως εκτίμησαν, καλούνται απλώς να επικυρώνουν τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Σχολιάζοντας, ωστόσο, τον τρόπο παρουσίασης του κοινοβουλευτικού λόγου, ο κ. Αλευράς είπε ότι τα ΜΜΕ ακολουθούν κανόνες αγοράς και όχι ενημέρωσης και οι "κάμερες" ζητούν από τους αντιπροσώπους των πολιτών να εκφράζονται με "ατάκες", που εμπεριέχουν έντονο συγκρουσιακό στοιχείο.

"Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι 'αντιτηλεοπτική', χωρίς ρυθμό και ζωντάνια", είπε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Νίκος Χατζηνικολάου, σημειώνοντας ότι η Βουλή δεν δίνει ευκαιρίες ανάδειξης νέων προσώπων (κάτι που ζητά, όπως είπε, η τηλεόραση) και ότι δεν ανταποκρίνεται με ταχύτητα στην επικαιρότητα. Η συζήτηση απέκτησε νέο ενδιαφέρον, όταν ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, επέκρινε τα ΜΜΕ ότι αναφέρονται σε άδεια έδρανα, αποκρύπτοντας ότι την ίδια ώρα βρίσκονται σε επιτροπές, αποστολές στο εξωτερικό ή σε διαβήματα πολιτών και ότι εστιάζουν σε βουλευτές που ξεχνιούνται στα έδρανα. Την παρέμβαση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι υπάρχει διαφορά του να ξεχνιέται ένας βουλευτής από το να αποκοιμιέται, σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής, λέγοντας ότι όλο τον χρόνο που θα μας αφιερώσουν οι σταθμοί θα είναι για τον παραπάνω διάλογο. Ο κ. Κόρακας ανέφερε επίσης ότι στα 14 χρόνια, που βρίσκεται στη Βουλή, τα ΜΜΕ τον έκαναν γνωστό από ένα σκαμπίλι που "δεν δόθηκε".