Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( σωφρονιστήρια κατ' ευφημισμόν ) 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σωφρονιστήρια κατ' ευφημισμόν

Δεν έχουμε σωφρονιστική υποδομή, παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, κατά τη συζήτηση, χθες στη Βουλή, με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος ο σωφρονιστικός κώδικας και θα σταλεί στα κόμματα προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους στη διατύπωση ορισμένων άρθρων.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα κατ' ευφημισμόν σωφρονιστικά ιδρύματα (ανεπαρκή συστήματα διοίκησης, κατάχρηση εξουσίας, κακομεταχείριση, σεξουαλική κακοποίηση καθώς και απουσία ιδιωτικής ζωής, πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης) έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση και όχι τον περιορισμό του εγκλήματος.

Από τους ομιλητές της ΝΔ (Μ. Γιαννάκου, Πρ. Παυλόπουλο, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη) τονίστηκε ότι το σημερινό σωφρονιστικό σύστημα απλώς αναπαράγει το έγκλημα, ενώ η καταστολή ως μέσο περιορισμού της εγκληματικότητας αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

"Οφείλουμε επομένως να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας δέσμης ολοκληρωμένων πολιτικών πρόληψης, σε συνεργασία με τους υπάρχοντες μηχανισμούς κοινωνικής παρέμβασης" ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι έχει ξεκινήσει πρόγραμμα βελτίωσης της υποδομής των φυλακών όλης της χώρας, με έμφαση τις πτέρυγες που αφορούν τους ανήλικους κρατουμένους.