Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( κοντά στο πασοκ υπό όρους οι "πέντε" :: 20/1/2006 21:06:39) 

Ανοιχτή συνεργασία

Στην περίπτωση που τελικά η Χαριλάου Τρικούπη δώσει το χρίσμα για το δήμο Θεσσαλονίκης στον κ. Μπουτάρη, θα προτιμούσαν μία πιο ανοιχτή σχέση συνεργασίας και όχι τη μετατροπή τους σε κλειστό κομματικό ψηφοδέλτιο. Η εξέλιξη αυτών των υποθέσεων μέσα στους επόμενους μήνες -το αργότερο έως το Μάιο- θα κρίνει τελικά και το κατά πόσο ο κ. Μπουτάρης θα δώσει το "παρών" στις τοπικές εκλογές από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου.

Καθολική της κίνησης των πέντε δεν υπάρχει, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει το σύνολο των τοπικών δυνάμεων του Κινήματος.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Κοντά στο ΠΑΣΟΚ υπό όρους οι "πέντε"

Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗ

Μπουτάρης για δήμαρχος. Η κίνηση των πέντε διαθέτει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και επιθυμεί τη στήριξη του κινήματος ακόμη και με άλλον επικεφαλής

Αναταράξεις προκαλεί ήδη στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του επιχειρηματία Γιάννη Μπουτάρη για τον κεντρικό δήμο της πόλης. Η απόφαση του κ. Μπουτάρη -ο οποίος στις εκλογές του 1998 είχε στρατευτεί στο πλευρό του Σπύρου Βούγια και στις εκλογές του 2002 συμμετείχε στο συνδυασμό του Αγάπιου Σαχίνη- ήταν απλά θέμα χρόνου, καθώς είχε δρομολογηθεί εδώ και μήνες, από τη στιγμή που παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και αποχώρησε από τη δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Τώρα".

Η μετεξέλιξη της γνωστής "κίνησης των πέντε" σε δημοτική κίνηση με κεντροαριστερά και προοδευτικά χαρακτηριστικά απασχολεί και σε έναν βαθμό προβληματίζει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο όμως και τα κόμματα της Αριστεράς. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι πέντε έχουν διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία του Κινήματος, καθώς και τη στήριξη σημαντικής μερίδας των τοπικών δυνάμεων του κόμματος. Καθολική αποδοχή όμως δεν υπάρχει, καθώς κομματικά αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει το σύνολο των τοπικών δυνάμεων του Κινήματος ούτε θα αποκτήσει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Οι πέντε ακολουθούν μία τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που κινείται στη λογική τού "βλέπουμε και κάνουμε", προσδοκούν στη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη και δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους σε ένα ευρύτερο σχήμα, ακόμη και με άλλον επικεφαλής, εάν αυτή είναι η επιθυμία της ηγεσίας του Κινήματος. Βέβαια σε διακηρυκτικό επίπεδο οι πέντε ούτε επιδιώκουν ούτε επιθυμούν να ταυτιστούν με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στο χώρο της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη οι πέντε από την αρχή της συνεύρεσής τους βρέθηκαν στο στόχαστρο των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Το θέμα απασχόλησε σοβαρά και τα κομματικά επιτελεία, με αυτό του ΚΚΕ να δηλώνει τελικά ικανοποιημένο από την αποχώρηση του κ. Μπουτάρη από το συνδυασμό Σαχίνη και με αυτό του ΣΥΝ να βρίσκεται ακόμη στη δίνη μιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης για τη συμμετοχή του Ανδρέα Κουράκη στη νέα δημοτική κίνηση. Στον ΣΥΝ αλλά και στη δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" του Τάσου Κουράκη το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ όχι μόνο για τον Ανδρέα Κουράκη -που επιμένει στη μη παραίτησή του από το δημοτικό συμβούλιο- αλλά και για την ομάδα των στελεχών του κόμματος που υποστηρίζει τους πέντε και τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Μπουτάρη. Η τοπική ηγεσία του κόμματος όχι μόνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφών -αρχικά του Ανδρέα Κουράκη- αλλά φαίνεται πως τελικά θα οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Η στάση αυτή αποτελεί και μία ξεκάθαρη απάντηση στον επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης της "Παρέμβασης" και πρώην συντονιστή του κόμματος Στέργιο Πιτσιόρλα, που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη.