Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( απρόθυμος ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ) 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Απρόθυμος ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό

ΑΘΗΝΑ.

Με πολλή περίσκεψη θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός την πορεία του κυβερνώντος κόμματος υπό το φως των νέων δεδομένων, ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό -τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο- ούτε να "πάρει κεφάλια", σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου.

Όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπαντωνίου στη διάρκεια φιλικής συζήτησης με δημοσιογράφους σε ουζερί της Πλάκας, παρότι από δύο εκ των παρευρισκομένων στην κυβερνητική επιτροπή προτάθηκε στον κ. Σημίτη να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, εκείνος φάνηκε απρόθυμος και η λύση αυτή αποκλείστηκε. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και προκρίθηκε η τακτική της "ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού" σε μεσαίο και κατώτερο επίπεδο. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο περίπου δεκαετίες, που σχεδόν αδιάλειπτα έχει καταλάβει την εξουσία, το έχουν μετατρέψει σε ένα είδος "καθεστώτος" το οποίο χρειάζεται επειγόντως βαθύ λίφτιγκ για να διατηρηθεί στην κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια, αντί να υποκύψει στην εσωκομματική αντιπολίτευσή του ο κ. Σημίτης και να δώσει υπουργεία στους "αντιφρονούντες", προκρίνει τη λύση να φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, κατά το δυνατόν άφθαρτα και να παρουσιάσει μια εικόνα πιο προσιτή στο μέσο πολίτη, που έχει σχηματίσει την πεποίθηση ότι η συναλλαγή και τα συμφέροντα έχουν προσεγγίσει την καρδιά του ΠΑΣΟΚ.

Το μενού βέβαια δεν μπορούσε παρά να περιέχει και "οικονομικά" πιάτα. Όπως για παράδειγμα ότι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του '99.

Ο προϋπολογισμός είναι ήδη έτοιμος και απλώς γίνονται τώρα οι τελευταίες διορθώσεις, πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, που τον συνόδευε μαζί με τους Α. Μπαλτά, Γ. Δρυ και Χ. Πάχτα.

Ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τους συνδαιτυμόνες του στο τραπέζι και για ορισμένα σημεία της συζήτησης. Οι μειώσεις, είπε, στα τιμολόγια ρεύματος και νερού αποδίδουν ελάχιστα στη μείωση του πληθωρισμού. Αναζητείται λοιπόν ένα νέο μικτό σύστημα για τον καθορισμό των τιμολογίων.

Έδωσε μάλιστα και μια συμβουλή μεταξύ τσίρου και ούζου. "Όσοι θέλουν να πουλήσουν αυτοκίνητο, να το κάνουν σήμερα κιόλας. Όσοι όμως επιθυμούν να αγοράσουν φθηνό αυτοκίνητο, καλύτερα να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι".