Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η διαφθορά στο εδώλιο ) 

ΜΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η διαφθορά στο εδώλιο

Τα φαινόμενα διαφθοράς, που καταγγέλθηκαν την επομένη των δημοτικών εκλογών, απασχόλησαν χθες τη Βουλή και διεφάνη η πρόθεση να παταχθούν. Πολυθεσίτες δημόσιοι υπάλληλοι και κρατικοδίαιτοι, που αναμίχθηκαν στις διαδικασίες, θα αποκλεισθούν στο εξής με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκος Παπαδόπουλος προανήγγειλε μάλιστα σ' αυτή την κατεύθυνση και νομοθετικές πρωτοβουλίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Η συζήτηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Καψή, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο με συναδέλφους του να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίσθηκαν και φαινόμενα διαφθοράς. Το εντεινόμενο πάντως, φαινόμενο της εμπλοκής στελεχών του δημόσιου τομέα, συνήθως μάλιστα νευραλγικών "πόστων" του κρατικού μηχανισμού στις εκλογικές διαδικασίες, έχει προκαλέσει την προσοχή του κ. Παπαδόπουλου.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν γι' αυτό το θέμα τρόπους για να αντιμετωπισθεί, που δεν θα προσκρούουν και δεν θα προκαλούν συνταγματικά προβλήματα.

"Τελευταίως έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο προϊστάμενοι ευαίσθητων συνήθως υπηρεσιών του δημοσίου", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, "να είναι υποψήφιοι στις εκλογές και μάλιστα να ''έρχονται''… πρώτοι".

"Είναι διαλυτικό φαινόμενο για τη δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς", πρόσθεσε και συνέχισε: "θα πάρουμε πρωτοβουλίες για τα κωλύματα των υποψηφιοτήτων".

Στη συζήτηση, ο κ. Παπαδόπουλος έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το φαινόμενο των υπέρογκων προεκλογικών δαπανών στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Και μίλησε για υπέρογκες δαπάνες και υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

"Υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το πως σε μικρούς δήμους 5-10 χιλιάδων κατοίκων γίνονται διαφημιστικές δαπάνες 30 και 40 εκατομμυρίων. Ακόμη και για την προσωπική προβολή ή τη δόξα υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε θετικές διατάξεις, να δούμε πώς το φαινόμενο αυτό θα περιοριστεί", σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος είχε καυτηριάσει το φαινόμενο ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης σε δηλώσεις του την ημέρα της ψηφοφορίας κατά τις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.