Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ανακωχή βάιτσμαν - νετανιάχου ) 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος, Έζερ Βάιτσμαν, σφίγγουν τα χέρια έχοντας αποφασίσει -προς το παρόν- να προχωρήσουν σε ανακωχή στη μεταξύ τους διαμάχη.

ΙΣΡΑΗΛ

Ανακωχή Βάιτσμαν - Νετανιάχου

Ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ, Έζερ Βάιτσμαν, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισαν εφεξής να λύνουν τις διαφορές τους κατ' ιδίαν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκρινε το Ισραήλ για την απόφασή του να επεκτείνει τα όρια της Ιερουσαλήμ

Την απόφασή τους να κρατήσουν τις όποιες διαφορές τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να τις επιλύουν σε προσωπικό επίπεδο ανακοίνωσαν χθες ο Ισραηλινός πρόεδρος, Έζερ Βάιτζμαν, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου. Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά την ωριαία συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ανέφερε ότι αποφάσισαν να επιλύουν τις διαφορές τους ιδιαιτέρως "για το καλό της χώρας".

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και διαβάστηκε στους δημοσιογράφους, καθώς κανένας από τους δύο δεν προέβη σε δηλώσεις, αναφέρεται ότι "και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι για το καλό της χώρας τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μεταξύ τους και όχι δημοσίως". Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ύστερα από μεσολάβηση του Μεΐρ Σιτρίτ, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Λικούντ, του Βενιαμίν Νετανιάχου, και κρίθηκε απαραίτητη καθώς τις δύο προηγούμενες ημέρες Βάιτσμαν και Νετανιάχου αντάλλασσαν βαρείς χαρακτηρισμούς με δημόσιες δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τη διαμάχη πυροδότησε η δήλωση του Έζερ Βάιτσμαν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ώστε να υποβληθεί στη λαϊκή ετυμηγορία η πολιτική που ακολουθεί ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός απάντησε στην πρόκληση την επομένη παραχωρώντας τηλεοπτικές συνεντεύξεις με τις οποίες κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι στην πραγματικότητα παίρνει το μέρος των Αράβων.

Η παρέμβαση Βάιτσμαν αντιμετωπίστηκε στο Ισραήλ ως ανοιχτή πρόκληση στην πολιτική που ασκεί ο Νετανιάχου, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι ο πρωθυπουργός "τον έχει παραπλανήσει" επανειλημμένα σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί το Ισραήλ σε διεθνή απομόνωση. "Ο Μπίμπι ζει σε κατάσταση ευφορίας, στον κόσμο του, αποκομμένος από την πραγματικότητα", είπε ο πρόεδρος στην εφημερίδα "Γέντιοθ Αχρονόθ". Ο Νετανιάχου ανταπάντησε λέγοντας ότι ο αρχηγός του κράτους παίρνει το μέρος του Αραφάτ και των αραβικών κρατών και καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν ακόμη περισσότερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση. "Είμαι σίγουρος ότι στις αραβικές πρωτεύουσες σήμερα, στη Γάζα, τη Δαμασκό και το Κάιρο, γελούν με ικανοποίηση", είπε.

Ο Βάιτσμαν, ο οποίος πρωτοστάτησε στη διαδικασία που οδήγησε στην υπογραφή της συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο το 1979, είναι γνωστός για την ευθύτητα του λόγου του. Από την εκλογή του Νετανιάχου το Μάιο του 1996, ο πρόεδρος έχει έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο η θέση του, η οποία έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, δεν του επιτρέπει να διαλύσει την Κνεσέτ και να προκηρύξει εκλογές, αλλά η πρόταση-βόμβα που έκανε τη Δευτέρα προξένησε ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη κλονισμένη πολιτική αξιοπιστία του Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εδώ και μήνες αντιδρά στις προτάσεις της Ουάσιγκτον για να βγει από το αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ένα επιπλέον 13,1% των εδαφών της Δυτικής Όχθης με αντάλλαγμα τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την Παλαιστινιακή Αρχή εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών που στρέφονται κατά του Ισραήλ. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτοντας τη Δευτέρα το αίτημα του Βάιτσμαν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δήλωσε ότι η συμφωνία "είναι πάρα πολύ κοντά" και πρόσθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας εμποδίζεται από την άρνηση των Παλαιστινίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στον τομέα της ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε χθες ότι η υπομονή των Παλαιστινίων με το Ισραήλ "στη μάχη της ζωής ή του θανάτου" σχετικά με το μέλλον της Ιερουσαλήμ έχει πλέον εξαντληθεί. " Η υπομονή της παλαιστινιακής ηγεσίας και του λαού μας έχει εξαντληθεί. Το μόνο που μας έμεινε είναι να υπερασπιστούμε την Ιερουσαλήμ με όποιο τρόπο μπορούμε", είπε ο Αραφάτ σε ειδική συνεδρίαση του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, αναφερόμενος στα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τα διοικητικά όρια της ιερής πόλης και να ενισχύσει την ισραηλινή παρουσία σε αυτή.

Για την απόφασή του αυτή το Ισραήλ δέχτηκε χθες αυστηρή κριτική από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Περισσότεροι από 40 ομιλητές συμμετείχαν στη συζήτηση, που διεξήχθη έπειτα από σχετικό αίτημα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ομάδας 22 αραβικών κρατών. Στην ουσία όλοι οι ομιλητές κατέκριναν το ισραηλινό σχέδιο, το οποίο, όπως είπαν, θα επεκτείνει την δικαιοδοσία των τοπικών αρχών της πόλης και στους γύρω εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, θα αλλάξει την ισορροπία του πληθυσμού στην ιερή πόλη και θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη παραπαίουσα ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.