Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ενστάσεις της νέας δημοκρατίας ) 

Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας

Οι όροι του διαγωνισμού προκάλεσαν τις κυριότερες ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε για τις "αδικαιολόγητες καθυστερήσεις" που σημειώθηκαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του προέδρου της επιτροπής, Γιάννη Γιαννακόπουλου

ΑΘΗΝΑ.

- Οι έντονες αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας και η ένταση για τα διαδικαστικά χαρακτήρισαν την πρώτη μέρα της επεξεργασίας της σύμβασης του μετρό Θεσσαλονίκης, που άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του εισηγητή της, Γιώργου Ορφανού, χαρακτήρισε τη σύμβαση "διάτρητη" και "χαριστική" προς τον ανάδοχο.

Αντίθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης, υποστήριξε ότι "όλες οι διαδικασίες στηρίχθηκαν στη διαφάνεια και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού".

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του προέδρου της επιτροπής, Γιάννη Γιαννακόπουλου, όταν ο πρώτος διαμαρτυρήθηκε για τις παρεμβάσεις του Κώστα Λαλιώτη κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των εισηγητών.

Οι ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας εστιάστηκαν στους όρους του διαγωνισμού, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε για τις "αδικαιολόγητες καθυστερήσεις" που σημειώθηκαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

Ο εισηγητής της, κ. Ορφανός, έκανε λόγο για "σύμβαση που αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας και αποτέλεσμα εν κρυπτώ διαπραγματεύσεων που θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με πάνω από 100 δισ.".

Ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι απουσιάζουν τα δώδεκα παραρτήματα της σύμβασης, για τα οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε ότι κατατέθηκαν στη Βουλή από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, αρνήθηκε ότι υπήρξε αρνητική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας, πέραν της αρχικής διαδικασίας της διαμόρφωσης των τευχών δημοπράτησης.

Ωστόσο, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν ότι ο υπουργός έκανε επιλεκτική αναφορά στην αλληλογραφία του ΠΕΧΩΔΕ με την επιτροπή, στην οποία, όπως διατείνονται, εκφράζονται περαιτέρω επιφυλάξεις.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Γκεσούλης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η διαδικασία ανάθεσης υπήρξε διαφανής και στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. "Οι όποιες κατηγορίες", τόνισε, "έχουν απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομιμότητας".

Η επιτροπή θα επαναλάβει τις εργασίες της σήμερα το πρωί, ενώ αποφασίστηκε να κληθούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ και οι κ. Πενέλης και Αναστασιάδης, πρόεδροι της επιτροπής αξιολόγησης του έργου.

Εκτός της ΝΔ, κατά της σύμβασης τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.