Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( κόντρες για την αγνο ) 

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κόντρες για την ΑΓΝΟ

ΑΘΗΝΑ.-

Για πολιτική συρρίκνωσης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, με αιχμή του δόρατος την ΑΤΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης 14 βουλευτών της.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Γεωργίας, Παρασκευά Φουντά, πρότεινε σύσκεψη με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της εταιρίας.

Οι επερωτώντες βουλευτές έκαναν λόγο για σκόπιμες και καθυστερήσεις εκταμιεύσεων, άρνηση χρηματοδοτήσεων από μέρους της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και για ευθύνες της διοίκησης της ΑΓΝΟ αλλά και του υπουργείου Γεωργίας, που οδήγησαν στην υπερχρέωση της επιχείρησης κατά τη φάση της μετεγκατάστασης και του εκσυγχρονισμού της.

Παράλληλα πρότειναν την άσκηση ουσιαστικών ελέγχων, τόσο για την ΑΓΝΟ, όσο και για κάθε άλλη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την εξυγίανση της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης, έκανε λόγο για πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες στον τρόπο, με τον οποίο ασκείται η διοίκηση στην Αγροτική Τράπεζα και χορηγούνται τα δάνεια.

Κάνοντας λόγο για "μεγάλο φαγοπότι", ο κ. Τσιτουρίδης κατηγόρησε την ΑΤΕ ότι επεμβαίνει επιλεκτικά, χρηματοδοτώντας χρεωμένες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, οι διοικούντες των οποίων είναι "φίλα προσκείμενοι" στο ΠΑΣΟΚ.

Την άμεση απομάκρυνση της γενικής διεύθυνσης της εταιρίας και την ανάθεση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη "ή σε σοβαρή εταιρία", πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Σαλαγκούδης.

"Δυνάστη και τοκογλύφο των αγροτών", χαρακτήρισε την ΑΤΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Αδάμ Ρεγκούζας, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της ΑΓΝΟ "η Αγροτική μετατράπηκε σε μάνατζερ απαξίωσης της εταιρίας", ενώ η βουλευτής της ΝΔ, Πόπη Φουντουκίδου, επεσήμανε ότι η ΑΓΝΟ υπήρξε η μόνη μονάδα, που υποστήριξε τους κτηνοτρόφους, αντίθετα με τα ολιγοπώλια που λειτούργησαν πάντοτε σε βάρος τους.

"Οικουμενική" λύση πρότεινε ο υφυπουργός Γεωργίας, Παρασκευάς Φουντάς, με την σύγκληση σύσκεψης με εκπροσώπους της ΑΤΕ, του υπουργείου, της ΠΑΣΕΓΕΣ και των κομμάτων και χαρακτήρισε "απαραίτητη για τη Βόρεια Ελλάδα" την ΑΓΝΟ.

Ωστόσο απέδωσε ευθύνες στη διοίκηση της εταιρίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη μετά το πόρισμα που υπέβαλε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που έκανε έλεγχο στην εταιρεία.