Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( χρωστάμε στην ομογένεια ) 

ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ ΧΘΕΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

Χρωστάμε στην ομογένεια

Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε έκκληση κοινής δράσης των πολιτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου- Περιόδευσε στο νομό των Αγίων Σαράντα όπου θεμελίωσε υδραγωγείο, έργο που σχεδίασε η ΟΝΝΕΔ και η Ένωση Νεολαίας Βορείου Ηπείρου

Συγκλονιστική και μοναδική εμπειρία που μπορεί να συγκινήσει κάθε Έλληνα, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις περιοχές της ελληνικής ομογένειας στη Β. Ήπειρο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, επιστρέφοντας χθες από την Αλβανία, όπου περιόδευσε στο νομό των Αγίων Σαράντα και επισκέφθηκε τα ελληνικά χωριά Λιβαδειά, Ντερμίσι και Αλίκο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναχώρησε από τα Ιωάννινα στις 10 το πρωί και έφτασε στη κοινότητα Λειβαδιά μετά από μία ώρα όπου τον υποδέχθηκαν με θερμότητα ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, τοπικοί παράγοντες των περιοχών και των γύρω νομών και πλήθος κόσμου. Αρχικά επισκέφθηκε την υπό ανοικοδόμηση εκκλησία του χωριού και το σχολείο και συζήτησε με δασκάλους και εκπροσώπους της κοινότητας για τα τοπικά προβλήματα με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα υποδομών και εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θεμελίωσε το υδραγωγείο της Αγίας Σοφίας στη κοινότητα Ντερμισί. Το υδραγωγείο θα προμηθεύει με πόσιμο νερό δυο χωριά και είναι προσφορά της ΟΝΝΕΔ και της Ένωσης Νεολαίας Βορείου Ηπείρου.

Ο νομάρχης Αγίων Σαράντα, ο τοπικός έπαρχος καθώς και ο πρόεδρος της Ομόνοιας χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ και της ΕΝΒΗ τονίζοντας ότι ανάλογες ενέργειες ενδυναμώνουν και θωρακίζουν τις σχέσεις των ομογενών με την Ελλάδα, ενώ οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων τόνισαν ότι οι νεολαία πάντα θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά και να ανταποκρίνεται πρωτοποριακά στα προβλήματα εθνικής σημασίας.

Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στους εκπροσώπους των φορέων και στους κατοίκους αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Αλβανίας τονίζοντας ότι η ελληνική πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί αντάξια στις προσδοκίες και ευθύνες της. "Έχουν γίνει προσπάθειες, είπε, αλλά όχι ικανοποιητικές και αποτελεσματικές".

"Δεν είμαι, συνέχισε, άνθρωπος του "θα", αλλά αισθάνομαι ότι πέρα και πάνω από τα κόμματα, πέρα και πάνω από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα έχουμε όλοι όσοι υπηρετούμε το δημόσιο βίο της χώρας μας υποχρέωση να ανεβάσουμε την απόδοσή μας".

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας όχι μόνο θα βοηθήσουν την ευρύτερη περιοχή αλλά και θα επωφεληθούν και οι ομογενείς μας στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου και πρόσθεσε ότι η συμβολή των ελλήνων της Β. Ηπείρου σ' αυτόν το τομέα είναι πολύτιμη και σημαντική. Πλέκοντας το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας αναφέρθηκε στο έργο και στη προσφορά του υπογραμμίζοντας ότι "παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις έχει προσφέρει τα πάντα για να κρατήσει ζωντανή την πίστη μας".

Στη συνέχεια στο χωριό Αλίκου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των τεσσάρων κατοίκων του χωριού που έπεσαν θύματα του δικτατορικού καθεστώτος στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα το 1990. Στο πλαίσιο των επαφών του με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν αναχωρήσει για τα Ιωάννινα συναντήθηκε με την υπουργό Μεταφορών και Δημοσίων Έργων της Αλβανίας, κ. Ιγκλίτ Σούλι με την οποία συζήτησε κυρίως την ανάγκη να προωθηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις αλλά και θέματα σχετικά με τη θέση, το ρόλο και τις ανάγκες της ελληνικής ομογένειας.

Το ηθικό χρέος

Σχολιάζοντας αργότερα στα Ιωάννινα το αποτέλεσμα της επίσκεψης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πολιτεία για τις ελλείψεις που διαπίστωσε στην περιοχή και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις από κοινού να ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία.

"Το ταξίδι πήγε καλά. Πήγαμε για να εγκαινιάσουμε ένα υδραγωγείο που ήταν πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ και της ΕΝΒΗ. Πολύ σημαντικός ο συμβολισμός γιατί τα νέα παιδιά δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πολιτεία". Χαρακτηρίζοντας μοναδική εμπειρία την επίσκεψη επισήμανε ότι οι Έλληνες της Αλβανίας δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους: "Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν κυρίως σε επίπεδο έργων υποδομής αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι έλληνες της Β. Ηπείρου να μείνουν στον τόπο τους: στον τόπο που ζουν χιλιάδες χρόνια ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Σ' αυτή τη κατεύθυνση η ελληνική πολιτεία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε ένα χρέος που δεν το έχουμε εκτελέσει στο βαθμό που θα έπρεπε. Η επίσκεψη στη Β. Ήπειρο για κάθε Έλληνα είναι μια μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία".

Στη Βόνη αύριο Καραμανλής-Κολ

Ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, θα έχει στη Γερμανία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, όπου μεταβαίνει αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, για να μετάσχει στις εργασίες της Συνδιάσκεψης των ΝΟΔΕ Γερμανίας, στη Βόνη. Ο κ. Καραμανλής επίσης θα έχει συνάντηση και με το μητροπολίτη Γερμανίας και έξαρχο Κεντρικής Ευρώπης, κ. Αυγουστίνο.

Ο Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ σε δύο ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και τη Κυριακή, ενώ η συνάντηση με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας έχει προγραμματιστεί για το πρωινό της Δευτέρας.