Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ενωτικός ο Γ. Αρσένης

Εκείνον όμως, που καταχειροκρότησε ο πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Αρσένης, ο οποίος περιορίστηκε στα του οίκου του, υποστηρίζοντας ότι υλοποιείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που οδηγεί σε μια παιδεία ανθρωπιστική και διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των Ελλήνων στη γνώση.

Έμφαση στα ελληνοτουρκικά έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ενώ επετέθη και κατά των ΗΠΑ, χωρίς να παραλείπει να νουθετήσει και την εσωκομματική αντιπολίτευση, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Διαφώνησαν… νωρίς

Οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν έκρυβαν χθες την έντονη δυσφορία τους για το εκβιαστικό δίλημμα "εμπιστοσύνη ή εκλογές", προ του οποίου τους έθεσε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός.

"Στα μηνύματα του λαού, οι φυσικοί αποδέκτες τους απαντούν με αντι-μηνύματα γεμάτα έπαρση και αλαζονεία", τόνισε στη διάρκεια της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Βερυβάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: "Οι 151 ψήφοι που εξασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα δεν θα διορθώσουν το θολό τοπίο που διαμόρφωσε η πολιτική πράξη και η σύγκρουσή της με τις επιθυμίες του λαού".

Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του προς τον πρωθυπουργό, ήταν και ο διαγραφείς πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Κηπουρός ο οποίος παρατήρησε ότι "αν ο κ. Σημίτης ήθελε ενωτική, συνθετική και επομένως ηγετική προσέγγιση του κόμματος και των βουλευτών, δεν θα προχωρούσε στη διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα". Ο κ. Κηπουρός με την επισήμανση "είμαι ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν αναγνωρίσει δημόσια το λάθος του, τότε θα ψηφίσει "παρών".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης σημείωσε ότι στις πρόσφατες εκλογές "οι τοπικές αντιπαραθέσεις δεν ήταν για την αυτοδιοίκηση, αλλά για την κυβερνητική πολιτική". Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να επανεξετασθεί το ζήτημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, του συστήματος, όπως είπε, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για συγκλίσεις όλων των δημοκρατικών φορέων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίου στελέχους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Αν. Πεπονή να διαγραφεί από τον κατάλογο των ομιλητών με την δικαιολογία ότι "καλύφθηκε από τις ομιλίες άλλων συναδέλφων του". Πάντως απέφυγε να διευκρινίσει, τι εννοούσε με την παρατήρηση ότι "τα θέματα που έχει να θίξει δεν είναι από αυτά που τίθενται στη Βουλή, αλλά σε εσωκομματικούς χώρους".

Οξύς ο Μ. Έβερτ

Στην αίθουσα της γερουσίας, όπου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διεξαχθεί η τριήμερη συζήτηση, αφού στην Κ.Ο. του κόμματός του απευθύνεται ο κ. Σημίτης, τόνισε στην ομιλία του ο Μιλτιάδης Έβερτ. "Πρώτος γύρος η Βουλή, δεύτερος γύρος η Κεντρική Επιτροπή, τρίτος γύρος το Συνέδριο", είπε ο κ. Έβερτ. Αντί να αιφνιδιάσει με τον ψευτοανασχηματισμό του, ο κ. Σημίτης όφειλε να εντυπωσιάσει με την ομιλία του στη Βουλή, όμως δεν το πέτυχε και γι' αυτό δεν κατόρθωσε να εισπράξει τα χειροκροτήματα, που ανέμενε και αντί αυτών εισέπραξε παγωμάρα από τους βουλευτές του, πρόσθεσε ο κ. Έβερτ. Ούτε όμως το μήνυμα έλαβε ο πρωθυπουργός, που έχει αποδειχθεί ο πλέον δειλός και αποστασιοποιημένος πρωθυπουργός, που έχω συναντήσει στην κοινοβουλευτική μου θητεία κατέληξε ο κ. Έβερτ.

Ηγετική εμφάνιση Άκη

Υπερκέρασε τον στενό υπουργικό του ρόλο και έκανε αρχηγική εμφάνιση και θέλησε να αναστρέψει το κλίμα "ηττοπάθειας" της παράταξής του. Με μια καθαρά πολιτική ομιλία:

-Υπερασπίσθηκε το κυβερνητικό έργο αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

-Αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΝΔ να κυβερνήσει.

-Παραδέχθηκε ότι το μήνυμα των δημοτικών εκλογών ήταν μήνυμα δυσαρέσκειας και γι' αυτό θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όχι μόνο σε πτυχές αλλά στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Απέδωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο γεγονός ότι δεν υπήρξε δίκαιη κατανομή των βαρών για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, σημείωσε όμως ότι το 90% του ελληνικού λαού αποδέχεται ότι η ΟΝΕ είναι εθνικός στόχος.

-Έκανε άνοιγμα στα αριστερά κόμματα και τάχθηκε υπέρ των κυβερνητικών προγραμματικών συνεργασιών.

-Ανέλυσε την ιδεολογική πλατφόρμα που αναπτύσσεται σήμερα, στην Ευρώπη. Ότι, δηλαδή, οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στις δυνάμεις της κοινωνίας και όχι στο μονεταρισμό και τις δυνάμεις της αγοράς.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μπήκε στην αίθουσα μαζί με τον πρωθυπουργό που συνάντησε ιδιαιτέρως, πριν από την ομιλία του. Εισέπραξε το θερμότατο χειροκρότημα όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κέρδισε εντυπώσεις που δεν κατάφερε να κερδίσει ο Κ. Σημίτης την πρώτη ημέρα της ομιλίας του, σύμφωνα με τα σχόλια πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Η Βάσω Παπανδρέου

Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση στρατό εν αναμονή και τόνισε ότι "επαγγέλλεται το νέο, αλλά νέο δεν μπορεί να είναι οι συνταγές του χθες". Μίλησε για συνεργασίες οι οποίες "θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα χωρίς όρους, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ηγεμονισμούς αλλά και χωρίς μικρομεγαλισμούς". "Το φαινόμενο της ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής, τόνισε η κ. Παπανδρέου, πρέπει να κρατηθεί μακριά από τη χώρα", ενώ αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία είπε ότι βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Β. Κοντογιαννόπουλος

Κυβέρνηση οριζόντιας συνεργασίας όλων των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στα πολιτικά κόμματα ζήτησε κατά τη χθεσινή του παρέμβαση ο ανεξάρτητος -διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία- Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Κοντογιαννόπουλος ζήτησε παράλληλα την επανεξέταση του εκλογικού συστήματος.