Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "ακονίζουν τα μαχαίρια" σημίτης-καραμανλής ) 

Πανέτοιμοι δηλώνουν οι "μονομάχοι", Σημίτης και Καραμανλής, για την αποψινή συνεδρίαση με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

"Ακονίζουν τα μαχαίρια" Σημίτης-Καραμανλής

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999 - Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική από τον Κ. Καραμανλή - Για αντιδημοκρατική συμπεριφορά κατηγόρησε τη ΝΔ ο Γ. Παπαντωνίου - Φραστικό επεισόδιο Κακλαμάνη-Τσοβόλα

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999. Κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι καθώς ο μεν πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αναμένεται να δώσει το σύνθημα της αντεπίθεσης σε όλα τα επίπεδα, ενώ από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά της ακολουθούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μία πρόγευση εξάλλου των προθέσεών του έδωσε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης με την έντονη και εφ' όλης της ύλης κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση.

Τα "αίματα" όμως, άναψε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, που είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, για διαδικαστικό θέμα, με αποτέλεσμα την ολιγόλεπτη "συμβολική" αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΚΙ από τη συζήτηση. Και χθες πάντως η συνεδρίαση διεξήχθη σε μάλλον "υποτονικό" κλίμα, σκηνικό που αναμένεται να ανατραπεί απόψε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, "πρωτοκλασάτων" υπουργών, των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, με αποκορύφωμα την ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

"Προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας", χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τη λαϊκή δυσφορία, δεν μπορεί να κυβερνήσει και οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι

"Η ανερχόμενη πολιτική δύναμη είναι η Νέα Δημοκρατία", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "φάνηκε από τις δημοτικές εκλογές, φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, θα φανεί στις ευρωεκλογές και θα σφραγιστεί στις εθνικές εκλογές, είτε γίνουν νωρίτερα αν τολμήσετε, ή αργότερα, χρόνο μπορείτε να κερδίσετε, εκλογές όχι…", καθώς "ο τόπος πορεύεται με μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό απολύτως αποκομμένους από την πραγματικότητα και χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ίδιοι".

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι οικονομικές και πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να συγκαλυφθούν από την "δεικτολογία" που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι διχασμένα κόμματα αδυνατούν να κυβερνήσουν. "Δεν διστάζει ο κ. Σημίτης να παίζει ακόμη και με τους θεσμούς. Προκάλεσε ψήφο εμπιστοσύνης για να ασκήσει εκβιασμό στο κόμμα του. Και σε φραστικό επίπεδο, άρχισε τώρα να παίζει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Συνεχίζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια, την ανεργία, την εγκατάλειψη, την ανύπαρκτη πρόνοια, υγεία, παιδεία, υφίστανται τις φορολογικές επιδρομές της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην ΟΝΕ, τόνισε ότι είναι πράγματι ένας στόχος, ένα βήμα, δεν είναι το συνολικό περιεχόμενο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. "Πραγματική σύγκλιση είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αυτός ο δείκτης αντανακλά την επιτυχία μιας προσπάθειας, είναι η πορεία προς την πολιτική ένωση, η πολιτική ειρήνης και ασφάλειας που δεν την προωθεί η κυβέρνηση, είναι και το κρίσιμο ζήτημα των πόρων, όπου τα μηνύματα δεν είναι καλά.

"Μπορούμε να μπούμε στην ΟΝΕ, αλλά πως;" είπε και συνέχισε: "Η Ελλάδα στην ουσία είναι εκτός του παιχνιδιού ενώ δεχόμαστε πιέσεις στα ζητήματα τα εθνικά. Με δική σας ευθύνη μείναμε μετεξεταστέοι και όταν περάσουμε στην επόμενη χρονιά δεν είναι λόγος να θριαμβολογείτε…".

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για σπατάλη πόρων, για αποτυχία στις ιδιωτικοποιήσεις, για ατολμία στις εξυγιαντικές τομές, για τη διαγραφή χρεών της Ολυμπιακής, των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΑΕ, έκανε λόγο για ναυάγιο στην Παιδεία ενώ χαρακτήρισε "απάτη" τη σύνδεση της υποτίμησης της δραχμής με την εισαγωγή στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για αποτυχία στην οργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για ανάθεση σε μεγαλογραφεία των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Επίσης, αναφερόμενος στη φορολογία, επεσήμανε ότι το 1998 οι Έλληνες πλήρωσαν 26 νέους φόρους ενώ και το 1999 παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα επιβαρυνθούν με 600 δισ.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στον κ. Καραμανλή απάντησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας που έκανε λόγο για "αντιδημοκρατική συμπεριφορά", επειδή ο κ. Καραμανλής και πολλοί βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα μετά το τέλος της ομιλίας του.

"Ουδέποτε επιδιώξαμε να μπούμε στην πρώτη ταχύτητα της ΟΝΕ, το 1997, όπως οι άλλες χώρες. Διανύσαμε ένα μαραθώνιο. Δεν μπορούσαμε να τους φτάσουμε…", σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι δεν έχουν αξία οι κομματικοί ορισμοί του "ελλείμματος" αφού ο καθένας μπορεί να το ορίζει όπως… "γουστάρει".

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΝΙΖΕΛΟΣ

"Η ΟΝΕ είναι υπόθεση που αφορά συνολικά την κοινωνία", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. "Είναι μια λαϊκή υπόθεση που έχει προοπτική και συγκεκριμένο οικονομικό όφελος για τους πάντες και αποτελεί πολιτική ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης η οποία οφείλει να τοποθετηθεί".

Ο κορμός της ομιλίας του υπουργού Πολιτισμού είχε έντονα οικονομικό χαρακτήρα, με αναφορές στις προσπάθειες της κυβέρνησης για να επιτύχει τη σύγκλιση.

Όπως εξήγησε, και για τον πολιτισμό, τίποτα δεν είναι πιο κρίσιμο από ό,τι δύο πράγματα, την εργασία και την εθνική ταυτότητα. Διότι, όπως είπε, τόσο η σχέση ανάμεσα στον χρόνο εργασίας και στον ελεύθερο χρόνο, αποτελεί πυρήνα του πολιτισμού σε όλες τις κοινωνίες, όσο και η εθνική ταυτότητα αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για να μπορεί μια χώρα να μετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.