Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( περί του εκλογικού νόμου ) 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Περί του εκλογικού νόμου

Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αλλάξει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, μετά το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βουλγαράκης με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών -σημειώνει ο κ. Βουλγαράκης- εδραίωσαν την πεποίθηση στους πολίτες ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί.

"Και οι πλέον δύσπιστοι για τη δυναμική του εκλογικού μηνύματος συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Σημίτη υπέστη συντριπτική ήττα", σημειώνει ο βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ έχασε και δήμους που εδώ και δεκαετίες θεωρούσε δεδομένους".

Η κυβέρνηση -υπογραμμίζει στον πρωθυπουργό- βρίσκεται στο δεύτερο μισό της τετραετίας της ενώ στον ορατό ορίζοντα είναι προσδιορισμένες οι ευρωεκλογές. Όλα αυτά καθιστούν αντικειμενικά, το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών υπαρκτό ανά πάσα στιγμή.

Για τους λόγους αυτούς ο ελληνικός λαός και φυσικά ο πολιτικός κόσμος, θέλει να γνωρίζει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, και όπως επισημαίνει ο κ. Βουλγαράκης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει "εάν είναι στις σκέψεις του να τροποποιήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τον παρόντα εκλογικό νόμο".

Σήμερα η απόφαση για την ασυλία

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ, Κ. Καραμηνά και Β. Γιοβανούδα, αποφασίζει σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής.

Ήδη, η πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Δικαιοσύνης, έκρινε ότι οι δύο βουλευτές που οι περιπτώσεις τους απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες την κοινή γνώμη, πρέπει να λογοδοτήσουν στο φυσικό τους δικαστή.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι κατά την προηγούμενη ψηφοφορία στην Επιτροπή, αρκετοί βουλευτές "καλυμμένοι" από τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής των δύο συναδέλφων τους στη Δικαιοσύνη.

Το γεγονός αυτό καθιστά επιβεβλημένη την τροποποίηση του κανονισμού της βουλής κατά τρόπον ώστε οι εκπρόσωποι του έθνους να δηλώνουν ανοιχτά τη θέση τους για κάθε περίπτωση άρσης της βουλευτικής ασυλίας και να δικαιολογούν τη στάση τους την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, από το καλοκαίρι έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνεννόηση με τα κόμματα ώστε η συγκεκριμένη τροποποίηση να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής.

Περίπου 100 δισ. τα χρέη νοσοκομείων

Για πλήρη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση επτά βουλευτές της ΝΔ, με επερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή.

Οι αποδοχές των γιατρών -σημειώνουν- με το μισθολογικό νομοσχέδιο, μετά την κατάργηση ή μείωση των εφημεριών, μειώθηκαν σημαντικά (από 40.000 - 200.000 μηνιαίως).

"Είναι υποχρεωμένοι πλέον οι γιατροί ή να προσφέρουν πλημμελώς τις υπηρεσίες τους ή να παρανομούν, κάνοντας παράνομο ιατρείο", αναφέρουν οι επτά βουλευτές και χαρακτηρίζουν "φρούδες υποσχέσεις" τις δεσμεύσεις για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τη δημιουργία Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Την ίδια ώρα, αναφέρουν, τα οικονομικά των νοσοκομείων βρίσκονται σε δραματική κατάσταση αφού τα χρέη πλησιάζουν τα 100 δισ. και προσθέτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν και διορισμοί προέδρων ΔΣ, ατόμων με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ελεγχόμενες νέες δίοδοι στα σύνορα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια επιπλέον ελεγχόμενη διασυνοριακή δίοδο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για να περιορίσει το κύμα λαθρομεταναστών. Έτσι, εκτός από την Κακκαβιά και την Κρυσταλλοπηγή, θα δημιουργηθούν "προστατευόμενα περάσματα" στις περιοχές Σαγιάδα, Μερτζανή και Δρυμάδες. Το δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, χθες στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Στην ίδια επιτροπή οι βουλευτές Γ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), Γ. Χαραλαμπόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Στ. Παπαθεμελής (ΠΑΣΟΚ) εξέφρασαν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους για τη στρατιωτική συμφωνία Αλβανίας - Τουρκίας, με την οποία επιτρέπεται ο ελλιμενισμός τουρκικών πλοίων, στη θαλάσσια περιοχή του Αυλώνα. Μια τέτοια σύμβαση, όπως είπαν, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας μας. Ζήτησαν μάλιστα από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη, να παράσχει στη Βουλή πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο κ. Κρανιδιώτης προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μόνο την κατασκευή του λιμένος του Αυλώνα και η Ελλάδα έχει τη σαφή διαβεβαίωση της κυβέρνησης της Αλβανίας ότι δεν έχει υπογραφεί η οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, ενώ επιφυλάχθηκε να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο στη Βουλή.