Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η δεπα "τορπιλίζει" το φυσικό αέριο ) 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΚΤΩ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Η ΔΕΠΑ "τορπιλίζει" το φυσικό αέριο

Το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου φέρνει στη Βουλή η ΝΔ, με επερώτηση που κατέθεσαν, χθες, οκτώ βουλευτές της προς την υπουργό Ανάπτυξης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της υποθηκεύει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στον ενεργειακό τομέα.

Οι επερωτώντες (Ντ. Μπακογιάννη, Α. Νάκος, Γ. Σαλαγκούδης, Ν. Παπαφιλίππου, Γ. Καλαντζής, Ν. Τσιαρτσώνης, Ι. Τζωάννος, Γ. Τρυφωνίδης) κάνουν λόγο για "περίεργες ενέργειες της ΔΕΠΑ, έναντι μιας επένδυσης που ξεπερνάει μέχρι σήμερα τα 3 δισ. δολάρια, και ενώ εκκρεμούν ακόμη άλλες επενδύσεις πολλών δισ. δρχ., για την ανάπτυξη των αστικών δικτύων".

Οι βουλευτές της ΝΔ προειδοποιούν ότι το επενδυτικό πρόγραμμα κινδυνεύει να καταρρεύσει από την αδυναμία χάραξης συνολικής πολιτικής, για όλους τους κλάδους της ενέργειας, και κυρίως εξαιτίας της αντιπαραγωγικής τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΠΑ. Επισημαίνουν ακόμα, ότι την ίδια ώρα που πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου, με τις μειώσεις φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι προοπτικές γίνονται δυσοίωνες και για την ανταγωνιστικότητα της τιμής του φυσικού αερίου, και για την απόδοση του επενδυτικού προγράμματος. Τη διαπίστωσή τους στηρίζουν στις απαιτήσεις τις οποίες προβάλλει η πλευρά του Ρώσου προμηθευτή για αυξήσεις της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου κατά 20-30%.

Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι σήμερα ο αριθμός των βιομηχανιών που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι μόλις 35, μολονότι το 1996 η κυβέρνηση προέβλεπε ότι στα τρία πρώτα χρόνια τροφοδότησης από τον ελληνορωσικό αγωγό οι επιχειρήσεις αυτές θα έφθαναν τις 1.500.

Τέλος επερωτούν την κυβέρνηση για:

-Το μεγάλο κόστος των εσφαλμένων επιλογών και της απόσβεσης της επένδυσης, μετακυλίεται στους ελάχιστους καταναλωτές και τη ΔΕΗ, η οποία αγοράζει το φυσικό αέριο ακριβότερο κατά επτά δολάρια από την τιμή που το προμηθεύεται η ΔΕΠΑ.

-Τις σημαντικές καθυστερήσεις στη σύσταση των Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου, και τις "θολές" μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα δοθεί το 49% των ΕΠΑ σε στρατηγικούς επενδυτές, και το υπόλοιπο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Την αδυναμία οριστικοποίησης της μεθόδου τιμολόγησης του αερίου για τις ΕΠΑ, και τα εμπόδια για την επιτυχή κατάληξη των διαγωνισμών για τις ΕΠΑ.