Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( επερώτηση για τα εθνικά θέματα ) 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Επερώτηση για τα εθνικά θέματα

Το σύνολο των ανοιχτών εθνικών θεμάτων θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή, έπειτα από επερώτηση επτά βουλευτών της ΝΔ, με την οποία επικρίνουν την κυβέρνηση, ότι στα τρία συνεχή χρόνια, που κατέχει την εξουσία, δε σημείωσε ουδεμία πρόοδο.

Οι βουλευτές Β. Μαγγίνας, Π. Μολυβιάτης, Π. Λουκάκος, Μ. Γιαννάκου, Γ. Κεφαλογιάννης, Μ. Λιάπης και Ντ. Μπακογιάννη αναφέρονται στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις συνεχείς τουρκικές διεκδικήσεις, την εξέλιξη του Κυπριακού και την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σε συνάρτηση με πιθανές πιέσεις στο πλαίσιο των εθνικών μας υποθέσεων και υποβάλλουν στον υπουργό Εξωτερικών τέσσερα αμείλικτα ερωτήματα:

-Συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης;

-Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη βέβαιη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, αποσπώντας ανταλλάγματα;

-Σε ποιους πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς έχει προβεί η κυβέρνηση για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ;

-Πώς αντιμετωπίζει το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου σε συνάρτηση με την αμυντική θωράκιση της Κύπρου;

Ενδιαφέρον για τους πεσόντες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, με ερώτησή του στον πρωθυπουργό, τον καλεί να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ουσιαστική ηθική και οικονομική αποκατάσταση των οικογενειών των πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ιδιαίτερα στις κρίσιμες εθνικές στιγμές για τη χώρα.

Στην ερώτησή του, ο κ. Τσοβόλας επικροτεί την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Βουλής να αναλάβει τις δαπάνες της ανατροφής και των σπουδών του ανήλικου ορφανού του ήρωα ανθυποσμηναγού Νικόλαου Παρούση, που έπεσε στο καθήκον.

"Έγκλημα" κατά του Μεγαλέξανδρου

Να ματαιώσει το έγκλημα και την ασέλγεια των ΗΠΑ στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παπαθεμελής, με ερώτησή του χθες στη Βουλή.

Ο κ. Παπαθεμελής χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του αμερικανικού κινηματογράφου "αναίσχυντη παραχάραξη της εικόνας του ελληνικού έθνους, εν ονόματι του εύκολου κέρδους της βαριάς βιομηχανίας του αμερικανικού θεάματος".

Προτρέπει την κυβέρνηση να "κινήσει γη και ουρανό" με αποφασιστικά διαβήματα στην αμερικανική κυβέρνηση, με ξεσηκωμό της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας ακόμη και με ένδικα μέσα να "ματαιώσει το έγκλημα".

Προβλήματα στην Παιδεία

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Χθες ο βουλευτής του Συνασπισμού Γ. Δραγασάκης κατέθεσε ερώτηση, προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γ. Αρσένη, σχετικά με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ) του πανεπιστημίου Αθηνών.

Απ' την ερώτηση του κ. Δραγασάκη προκύπτει ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του, λόγω της απουσίας μόνιμης και ικανοποιητικής χρηματοδότησής του. Το κέντρο αυτό λειτουργεί στα πλαίσια του τομέα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του είναι απαραίτητη για ευνόητους λόγους. Ο κ. Δραγασάκης, λοιπόν, ρωτά τον υπουργό, με ποια μέτρα σκοπεύει να λύσει τα τρέχοντα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης του ΣΚΦ.