Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ποιος μπορεί να προστατέψει τα δάση ) 

Ποιος μπορεί να προστατέψει τα δάση

* Η Πυροσβεστική έχασε τον έλεγχο λόγω απειρίας και κακής οργάνωσης

* Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τη δασική υπηρεσία φαίνεται ότι ευθύνεται για την καταστροφή

* Σε αναζήτηση κονδυλίων η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των πυροπαθών

Δύο νεκροί, 40 κατεστραμμένα σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα είναι ο τραγικός απολογισμός του πύρινου διήμερου, που τουλάχιστον οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πρωτευούσης θα θυμούνται για πολύν καιρό.

Χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες, πολίτες και πυροσβεστικά αεροπλάνα ρίχθηκαν στη μάχη για την κατάσβεση 180 πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, αλλά τα παρεπόμενα της υπερπροσπάθειας αυτής εκ του αποτελέσματος κρίνονται πενιχρά.

Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν και επεσήμαιναν τους τελευταίους δέκα μήνες επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.

Η Πυροσβεστική δεν μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά το δάσος , ακόμη και αν αυτό είναι περιαστικό.

Η απόφαση του υπουργού Γεωργίας, κ. Στέφανου Τζουμάκα, να μεταφέρει με σχετικό νόμο την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης από την δασική υπηρεσία στην Πυροσβεστική αποδείχθηκε ολέθρια, καθώς έγινε εσπευσμένα και χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία.

O πρόεδρος των τεχνολόγων-γεωτεχνικών, κ. Νίκος Χλύκας, μιλώντας στη "Μ" κατήγγειλε ότι στην απόφαση αυτή ο υπουργός Γεωργίας δεν έλαβε υπόψη του το ομόφωνο σχετικό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ενώ επεσήμανε ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων έγινε μόλις τον περασμένο Ιούνιο με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να μην μπορέσει να προετοιμαστεί επαρκώς για τη μεγάλη αυτή ευθύνη.

Οι πυροσβέστες, αν και πήραν με το συγκεκριμένο νόμο όλη την "προίκα" της δασικής υπηρεσίας, δεν ήταν σε θέση όχι να κατασβέσουν τις φωτιές, αλλά ούτε καν να επιτηρήσουν επαρκώς τα δάση.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι μία δασική πυρκαγιά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά τα πρώτα δέκα δεκαπέντε λεπτά. Αν επεκταθεί, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, όταν μάλιστα επικρατούν και άνεμοι τέτοιας εντάσεως, όπως αυτούς των τελευταίων ημερών.

Εκεί ακριβώς έχασε το στοίχημα η πυροσβεστική, με αποτέλεσμα το περιβάλλον της χώρα να πληγεί ανεπανόρθωτα χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται οι απώλειες των κατοικιών και των ανθρώπινων ζωών.

Η καταστροφή στην Πάρνηθα από την πλευρά του Αυλώνα είναι τεράστια, αν και οι κύριες εστίες της πυρκαγιάς έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης επεκτάθηκε σε δύσβατες κορυφές της Πάρνηθας και εκφράστηκαν φόβοι ότι αναλόγως της κατευθύνσεως των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν στην περιοχή, ήταν πιθανόν να ενοποιηθούν τα δύο μέτωπα της φωτιάς. Ωστόσο η αλλαγή των καιρικών συνθηκών επέτρεψε στους πυροσβέστες να θέσουν σε έλεγχο την πυρκαγιά.

Η φωτιά καίει και δάσος στο Μαρκόπουλο και στον Ωρωπό.

Αλλες επικίνδυνες πυρκαγιές, που επιμένουν, εντοπίζονται στο Βέλο Κορινθίας, στην Ιστιαία και τη Βυτίνα Αρκαδίας.

Οι αρμόδιοι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διατυπώνουν υποψίες ότι μεγάλο μέρος των διάσπαρτων εστιών οφείλεται σε σχέδιο εμπρηστών. ΄Οπως και να έχει, είναι μία υποψία που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, αλλά και κανείς δεν αποδεικνύει, τα τελευταία χρόνια. Απλώς κάθε φορά εκτοξεύεται για την ικανοποίηση της δικαίως αγανακτισμένης κοινής γνώμης.

Πάντως, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του απέδωσε την έξαρση των πυρκαγιών στους σκουπιδότοπους. "΄Ενα γυαλάκι είναι ικανό να προκαλέσει πυρκαγιά με τέτοια ζέστη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Συγκεκριμένα, από τις 180 πυρκαγιές οι 125 άναψαν χθες μέσα σε μία ώρα, από τη 1 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, όπως δήλωσε ο αντιπύραρχος κ. Γιώργος Δασκαλάκης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δασολόγων, κ. Μπέσης, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, και κατελόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, επειδή ο συντονισμός της δασοπυρόσβεσης μεταφέρθηκε από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία και επεσήμανε περιπτώσεις πλημμελούς συντονισμού.

Ο υπουργός Γεωργίας από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της επιλογής του και κατηγόρησε τον κ. Μπέση για έκφραση συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων.

Ο κ. Τζουμάκας, μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί, είπε ότι η κυβερνητική απόφαση για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι απολύτως σωστή και ότι το υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να πάψει να κάνει τον πυροσβέστη και να ασχοληθεί με τη διατήρηση, την επέκταση και την αξιοποίηση των ελληνικών δασών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις φωτιές, παρέπεμψε στον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, κ. Ρωμαίο, τονίζοντας ότι πλέον είναι εκείνος που πρέπει να δίδει τέτοιες εξηγήσεις.

Σε άλλη ερώτηση για το προωθούμενο δασικό νομοσχέδιο, αντέκρουσε την άποψη ότι προωθεί ή νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και σημείωσε ότι έρχεται το κράτος με τον τρόπο αυτό να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και να απεμπλέξει χιλιάδες πολίτες από το δικαστικό λαβύρινθο, στον οποίο τους έχει εμπλέξει η δασική νομοθεσία.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η χαρτογράφηση των δασών και η κατάρτιση του δασικού κτηματολογίου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από δέκα χρόνια, αλλά υποστήριξε ότι έστω και αργά η παρούσα κυβέρνηση ξεκινά κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δε θεώρησε σκόπιμο να δρομολογήσει.

Δύο καυτά μέτωπα άναψαν, λοιπόν, την επόμενη της επιδρομής του πύρινου εφιάλτη σ' όλη τη χώρα. Ο Στέφανος Τζουμάκας κατηγόρησε ακόμη τους δασικούς ότι θέλουν την πυρόσβεση για να πήρώνονται υπερωρίες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τις φωτιές στην πραγματικότητα τις σβήνουν οι εποχικοί δασοκομμάντος, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι απλώς επιστατούν.

Η πυροσβεστική έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες μέσων και υποδομής, απάντησε ο πρόεδρος των πυροσβεστικών υπαλλήλων, Κώστας Καρράς, ο οποίος άφησε επίσης υπαινιγμούς για τις υπερωρίες των δασικών υπαλλήλων, λέγοντας ότι το κόστος της κινητοποίησης των δασικών είναι πενταπλάσιο από εκείνο των πυροσβεστών.

Διαβλητή, εσφαλμένη και χωρίς μελέτη χαρακτήρισε την απόφαση για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της ΝΔ, Ευάγγελος Μπασιάκος, εκτιμώντας ότι έχει κόστος 120 δισ. που θα είχαν πολύ μεγαλύτερη απόδοση, εάν επενδύονταν στο προηγούμενο σύστημα.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Γεωργίας, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης, δημαγωγία και ψεύδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Καραμανλής, που επισκέφθηκε προχθες την περιοχή του Αυλώνα, κατηγόρησε και αυτός την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού. Το ΚΚΕ επικρίνει το κράτος, ότι όπλισε το χέρι των εμπρηστών, ενώ ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι υπάρχει κρατική ανετοιμότητα. Το ΔΗΚΚΙ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο, με το οποίο παραχωρούνται στο πυροσβεστικό σώμα οι αρμοδιότητες δασοπυρόσβεσης. Η ΠΟΛΑΝ χαρακτηρίζει προκλητικά ασυνήθιστη τη στάση του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, παραμένει το ερωτηματικό κατά πόσον υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, όπως υπαινίχθηκαν οι Αλέκος Παπαδόπουλος και Γιώργος Ρωμαίος. Είναι πρωτοφανές και δημιουργεί υποψίες το γεγονός ότι 120 πυρκαγιές άναψαν σε μία ώρα, είπε ο γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αξιολογούμε με προσοχή όλα τα ευρήματα και τις ενδείξεις, πρόσθεσε ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν πως οι ανεξέλεγκτες χωματερές αποτελούν ωρολογιακές εμπρηστικές βόμβες στα δάση.

Όμως και ο νομάρχης Κορινθίας είχε αφήσει αιχμές για κακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής σχετικώς με την καταστροφική πυρκαγιά στο Σοφικό, ενώ δήμαρχοι, κοινοτάρχες και πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών διατυπώνουν κι αυτοί παράπονα.

Ας σημειωθεί ότι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ένας κοινοτάρχης και ένας δήμαρχος της περιοχής της Θεσσαλονίκης, στην επικράτεια των οποίων άναψαν φωτιές από ανάφλεξη απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του πυροσβεστικού σώματος στις περιοχές, όπου εκδηλώθηκαν φωτιές παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, καθώς και Πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Εκτιμάται, όμως, ότι πλέον η κινητοποίηση αυτή ήρθε κατόπιν εορτής.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι άμεση ήταν η κινητοποίηση για αντιμετώπιση των πυρκαγιών .

Ο πρωθυπουργός, ολοκληρώντας χθες την περιοδεία του στη Φθιώτιδα,

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένες από τις πυρκαγιές να οφείλονται σε εμπρησμούς.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες απο τις πυρκαγιές και οι περιοχές θα χαρακτηριστούν αναδασωτέες. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς, ενώ μεγάλο οικονομικό βάρος θα κληθεί να σηκώσει ο οικονομικά αδύναμος ΕΛΓΑ. Ο νεοτοποθετηθείς αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Δημήτρης Χαμπίμπης, δήλωνε στη "Μακεδονία" ότι οι νέες καταστροφές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ΕΛΓΑ και θα χρειαστεί οπωσδήποτε σχετική αρωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.