Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σταθερη η κατασταση στα νοσοκομεια της θεσσαλονικης ) 

ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ελάχιστη κίνηση στα εφημερεύοντα

Το κοινό απέφυγε τα δημόσια νοσοκομεία που χθες παρουσίασαν μικροπροβλήματα

Μάλλον "πήραν το μάθημά τους" οι περισσότεροι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την αρνητική στάση που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό από την πλευρά των γιατρών.

Παρά τη γενική εφημερία, στην οποία βρισκόταν χθες το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο κόσμος που έσπευσε ήταν πολύ λιγότερος, συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές, όπου οι εφημερίες διεξάγονταν κανονικά και όχι με προσωπικό ασφαλείας.

Φυσικά, οι ασθενείς το επισκέπτονταν, οι καθυστερήσεις υπήρχαν και οι ειδικευόμενοι συνέχιζαν τη δική τους επίσχεση εργασίας. Το ευτυχές της όλης κατάστασης είναι ότι δε σημειώθηκε κανένα "ευτράπελο", όπως εκείνο το περιστατικό με το "κομμένο πόδι".

Τα πράγματα στο Β΄ ΙΚΑ Θεσσαλονίκης "Παναγία", ήταν λίγο ιδιόμορφα…

Ενώ αρκετοί ασθενείς κατέφευγαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, εξαιτίας της απεργίας που επικρατούσε στο "Ιπποκράτειο", με αποτέλεσμα τα επείγοντα περιστατικά να είναι αυξημένα, το νοσοκομείο κατάφερε να αντεπεξέλθει, χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε απαρτία των γιατρών, διότι, όπως ενημέρωσε η υπεύθυνη του νοσοκομείου "Παναγία", εκεί δεν γίνονται επισχέσεις εργασίας, επειδή το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν ανήκει στο ΕΣΥ.

Αντιδράσεις

Δημόσιο κίνδυνο χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί πλέον στα νοσοκομεία, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι "το σύνολο των υπηρεσιών υγείας είναι υποβαθμισμένο σε επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας. Και αυτό δεν ξεκινάει, άλλα ούτε και τελειώνει στο θέμα των εφημερίων".

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αναζητήσει πόρους για την άμεση παρέμβαση σωτηρίας της δημόσιας υγείας. Ενώ μήνυμα έστειλε και στους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναστείλουν αμέσως κάθε απεργιακή κινητοποίηση και να επανέλθουν στα καθήκοντά τους.

Αναφορικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", ο αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο ΑΠΘ Τάσος Σπηλιώπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για κακόγουστη θεατρική παράσταση. Ενώ κατηγόρησε εμμέσως την κυβέρνηση για αδιαφορία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως "ενώ στο Λεκανοπέδιο μοιράζει αφειδώς δισεκατομμύρια για κάθε λογής έργα, στη Θεσσαλονίκη μοιράζει υποσχέσεις ή καταφεύγει σε φθηνά και επικίνδυνα τεχνάσματα που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης".

Τα νέα της ΕΝΙΘ

Δεν ολοκλήρωσε χθες τη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της καθυστέρησης που είχαν στη λήψη των φαξ με τις υπουργικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Στρατής Πλωμαρίτης, δήλωσε στη "Μ" ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα πριν από τη γενική συνέλευση και αφού πρώτα εξετάσει τα στοιχεία που τους έστειλε το υπουργείο. Η γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών θα πραγματοποιηθεί επίσης σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων και η στάση που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα τα μέλη της ΕΝΙΘ.