Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τετραπλασιάστηκαν την τελευταία οκταετία τα ποσοστά ανακύκλωσης χαρτιού στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αναλυτικής καταγραφής της αρμόδιας αντιδημαρχίας Καθαριότητας του κεντρικού δήμου της πόλης. Την ίδια ώρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να επεκτείνει τα προγράμματα ανακύκλωσης μεταξύ των άλλων με τη διεύρυνση των συνεργασιών που έχει αναπτύξει με δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά και με τη δημιουργία σταθμών ανακύκλωσης σε 130 κομβικά σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η αντιδημαρχία Καθαριότητας, το 1999, όταν ξεκίνησε η υλοποίηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, η ποσότητα χαρτιού που συγκεντρωνόταν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες μόλις που προσέγγιζε τους 90 τόνους μηνιαίως. Σήμερα, με τη συνεργασία του δήμου με περίπου 3.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, σε μηνιαία βάση στην ανακύκλωση οδηγούνται περισσότεροι από 350 τόνοι χαρτιού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Σε θεαματική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης προσβλέπει ο δήμος Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία σταθμών για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου σε 120 σημεία όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης.

Με τη διαμόρφωση το ακριβώς προηγούμενο διάστημα των πρώτων 66 σταθμών ανακύκλωσης, κυρίως σε πάρκα και πλατείες των πέντε δημοτικών διαμερισμάτων, από τις υπηρεσίες του δήμου άρχισαν να συγκεντρώνονται μηνιαίως από περίπου τριάντα τόνοι γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου.

ΔΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Με μια απλή κλήση στο τριψήφιο τηλεφωνικό κέντρο "195" έχουν τη δυνατότητα οι Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή, το οποίο υλοποιεί η αντιδημαρχία Καθαριότητας, με τη συμμετοχή μέχρι σήμερα των ενοίκων περίπου 700 πολυκατοικιών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να επεκτείνει τη συγκεκριμένη δράση και ήδη έχει ξεκινήσει την αποστολή ενημερωτικών επιστολών σε εκατοντάδες κατοίκους, σε αυτή τη φάση του πρώτου, του τέταρτου και του πέμπτου δημοτικού διαμερίσματος. Εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και μετά από τη μεταξύ τους συνεννόηση, οι ένοικοι κάθε πολυκατοικίας μπορούν να απευθύνονται στο "195", ώστε να καθορίζονται η ημέρα και η ώρα διέλευσης των απορριμματοφόρων του δήμου για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών.