Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πάρκιγκ για κατοίκους :: 14/3/2006 22:07:08) 

Αγιος Παύλος: Καθιερώνεται κάρτα στάθμευσης για 700 δημότες

Πάρκιγκ για κατοίκους

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Μόνιμες θέσεις στάθμευσης σε περίπου 600 - 700 κατοίκους του συνοικισμού Ευαγγελίστριας θα παραχωρήσει ο δήμος Αγίου Παύλου, θέτοντας σε εφαρμογή το μέτρο που αφορά την κάρτα κατοίκου. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους δύο μήνες, οπότε και θα διακοπεί η είσοδος σε περίπου 1.000 οχήματα που σταθμεύουν ανεξέλεγκτα πολίτες άλλων περιοχών… εξορίζοντας στην ουσία τους μόνιμους κατοίκους.

Στην απόφαση του δήμου να βάλει τάξη στην περιοχή της Ευαγγελίστριας συνέβαλε το γεγονός ότι ο συνοικισμός είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκιγκ από οδηγούς άλλων περιοχών. Κυρίως όμως από υπαλλήλους και γιατρούς των τριών γειτονικών νοσοκομείων αλλά και των πανεπιστημίων, που σταθμεύουν μονίμως τα αυτοκίνητά τους σε κεντρικούς δρόμους, επειδή ο συνοικισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Αποτέλεσμα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι - δημότες του Αγίου Παύλου να αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης και ο δήμος να μην μπορεί να το ελέγξει, αφού δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Παύλου Μιχάλη Μοσχονά, τα διερχόμενα οχήματα υπολογίζονται καθημερινά στα 1.000, τα οποία μπλόκαραν το κέντρο του συνοικισμού, αφήνοντας εκτός τους μόνιμους κατοίκους. "Οπότε η λύση στο πρόβλημα ήταν το μέτρο της κάρτας κατοίκου, την οποία θα ενεργοποιήσουμε μέχρι τις αρχές Μαΐου", υπογράμμισε ο κ. Μοσχονάς.

Πρόστιμα στους μη έχοντες

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του δήμου Αγίου Παύλου, η διοίκηση του οποίου θα τον θέσει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για να λάβει έγκριση, οι θέσεις δωρεάν στάθμευσης θα οριστούν σε συγκεκριμένους κεντρικούς δρόμους της Ευαγγελίστριας. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι οδοί: Κωνσταντινουπόλεως, Κύπρου, Υδραγωγείου, Καλής Ελπίδος, Πανεπιστημίου, Καραολή, Γρηγορίου Αυξεντίου κ.ά. Στόχος, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, είναι να εξασφαλιστούν περί τις 600 - 700 θέσεις δωρεάν στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. Οι τελευταίοι θα κληθούν το προσεχές διάστημα από το δήμο να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να τους χορηγηθούν τα ειδικά σήματα, τα οποία και θα επικολλούν στα οχήματά τους. Πάντως από τη μέρα που θα ισχύσει το μέτρο όσοι παρκάρουν στους συγκεκριμένους δρόμους χωρίς να έχουν την κάρτα θα επωμίζονται τσουχτερά πρόστιμα που θα ξεκινούν από 65 ευρώ.

Και επειδή ο δήμος δεν έχει δημοτική αστυνομία, σκοπεύει να συστήσει ελεγκτικό μηχανισμό από υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας, οι οποίοι θα προχωρούν καθημερινά σε σαφάρι ελέγχων στους δρόμους, για να διαπιστώνουν αν τηρείται το μέτρο και να μοιράζουν κλήσεις στους παραβάτες.