Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κοζάνη: μπαράζ κινητοποιήσεων στο ενεργειακό κέντρο :: 8/3/2006 18:29:31) 

Κοζάνη: Μπαράζ κινητοποιήσεων στο ενεργειακό κέντρο

Την πρόσληψη 1.500 ατόμων ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες της ΔΕΗ ζητά το σωματείο εργαζομένων "Σπάρτακος"

Με συμβολική κατάληψη στο μηχανουργείο του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΔΕΗ το σωματείο εργαζομένων "Σπάρτακος" ξεκίνησε χθες τις κινητοποιήσεις με αίτημα την πρόσληψη 1.500 εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα καλύψουν τις πάγιες ανάγκες της επιχείρησης. Επιπλέον οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη ΔΕΗ ότι αντί για προσλήψεις προχωρά σε εργολαβίες, δημιουργώντας "δουλεμπόριο" εργασίας.

Το προεδρείο του σωματείου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του απεργιακού σχεδιασμού κάθε μέρα θα προβαίνει σε κάποια μορφή κινητοποίησης, σε διαφορετικό εργασιακό χώρο κάθε φορά, η οποία όμως δεν θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων, για να έχει το χαρακτήρα του αιφνιδιασμού. Αποκορύφωμα αυτής της φάσης των κινητοποιήσεων είναι η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Μαρτίου, στην οποία συμμετέχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή κατάληψη μηχανημάτων του κεντρικού μηχανουργείου, τα οποία ούτως ή άλλως μένουν ανενεργά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύγχρονο δουλεμπόριο

Αναφερόμενος στις προσλήψεις ο πρόεδρος του σωματείου "Σπάρτακος" Γιώργος Κάτανας υπογράμμισε ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε ψιχία, ενώ η παρούσα, η οποία είχε υποσχεθεί 1.270 προσλήψεις, δεν έχει κάνει ακόμη ούτε μία". Υποστήριξε ότι "πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης στο λεκανοπέδιο καλύπτονται με εργαζόμενους σε εργολάβους, όπου κυριαρχεί το δουλεμπόριο, αφού οι εργαζόμενοι αμείβονται με αποδοχές πολύ λιγότερες από αυτές που υπογράφουν, ενώ δεν τηρούνται το ωράριο και η εργατική νομοθεσία γενικότερα". Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού επιτείνεται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, αφού δεν αναπληρώνονται ούτε οι αποχωρήσαντες σε σύνταξη. Την τελευταία διετία από το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας βγήκαν σε σύνταξη περί τα 800 άτομα, χωρίς να αναπληρωθούν, ενώ δραματική είναι η σχέση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση αριθμεί 28.724 εργαζόμενους και 29.304 συνταξιούχους. "Η σχέση αυτή δυναμιτίζει το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, γεγονός που επιβάλλει την άμεση διενέργεια προσλήψεων, ώστε και το ταμείο να διασωθεί, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης να διασφαλιστεί", επισήμαναν οι συνδικαλιστές.

"Αντί των 1.500 προσλήψεων που απαιτούνται στο ενεργειακό κέντρο η ΔΕΗ ακολουθεί την πεπατημένη των εργολαβιών", τόνισε ο γραμματέας του σωματείου "Σπάρτακος" Γ. Δίκας. Κατήγγειλε στο σημείο αυτό ότι "στο τμήμα των ιμάντων, όπου το 70% των εργασιών υλοποιείται από εργολάβους, αν και η επιχείρηση διαθέτει εργαζόμενους με τεχνογνωσία και εμπειρία, εν τούτοις η διοίκηση του λιγνιτικού κέντρου κάλεσε τους εργαζόμενους σε 'οικειοθελείς αποχωρήσεις' από το τμήμα, προκειμένου να το παραδώσει εξ ολοκλήρου στους εργολάβους".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ