Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( χαλκιδική: ούτε στην καλλιθέα θέλουν τους ψυχικά ασθενείς :: 20/3/2006 18:42:31) 

Χαλκιδική: Ούτε στην Καλλιθέα θέλουν τους ψυχικά ασθενείς

Αντιδράσεις για τη λειτουργία ξενώνα στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψυχαργώ"

"Δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία και όλες οι διαδικασίες έγιναν εν κρυπτώ", ανέφερε στη "Μ" ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλλιθέας Γιώργος Δημητριάδης

Εντονες αντιδράσεις ξέσπασαν στο δημοτικό διαμέρισμα της Καλλιθέας του δήμου Κασσάνδρας, ενός από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα στη Χαλκιδική, εξαιτίας της πρόθεσης ιδιωτικής εταιρείας να λειτουργήσει ξενώνα για ψυχικά ασθενείς στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψυχαργώ".

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ξεκίνησε από το υπουργείο Υγείας το 1997 με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. και αφορά την αποασυλοποίηση ψυχικά ασθενών.

"Για την εφαρμογή τέτοιου προγράμματος δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία και όλες οι διαδικασίες έγιναν εν κρυπτώ. Πώς είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν ψυχικά ασθενείς σε ένα κτίριο που βρίσκεται μέσα στο εμπορικό κέντρο της Καλλιθέας, όταν τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούμε χιλιάδες τουρίστες;", ανέφερε στη "Μ" ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλλιθέας Γιώργος Δημητριάδης.

Οι κάτοικοι και κυρίως οι επαγγελματίες του χωριού είναι ανάστατοι και δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει ο ξενώνας. Όπως επισημαίνουν, ένας ακόμη σημαντικός λόγος της αντίδρασής τους είναι πως το κτίριο που προορίζεται για την αποασυλοποίηση ψυχικά ασθενών είχε κατασκευαστεί αρχικά για να φιλοξενήσει τουριστικά καταλύματα. "Το τοπικό συμβούλιο προτείνει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σε άλλο κτίριο, που βρίσκεται εντός των ορίων της Καλλιθέας αλλά μακριά από το κέντρο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις", είπε ο κ. Δημητριάδης.

Τις επόμενες μέρες, αν δεν δοθεί λύση, θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις στην Καλλιθέα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα και αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες στην περιοχή. Το τοπικό συμβούλιο έχει ενημερώσει σχετικά με το θέμα τους βουλευτές της Χαλκιδικής και τον νομάρχη και ζητά να παρέμβουν, ώστε να μη λειτουργήσει ο ξενώνας εντός του χωριού τους.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ