Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τρόπους επανασύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία αναζητούν οι καθηγητές του ΑΠΘ που συμφωνούν με τη τη λογική του ρεπορτάζ της "ΜτΚ" για το κόστος της σιωπής των διανοουμένων.

Αν και συμφωνούν αρχικώς στο ότι ο κόσμος έχει την εντύπωση πως οι πανεπιστημιακοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι πλέον απομακρυσμένοι από τα κοινά και την πόλη, ωστόσο αντιτίθενται στη λογική της ισοπέδωσης. Ο λόγος για τους καθηγητές του ΑΠΘ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το έργο που παράγεται στο ίδρυμα είναι πολύ σημαντικό, απλώς υπάρχει πρόβλημα στην κοινολόγησή του.

Στη φράση "μην πυροβολείτε τον πιανίστα", που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Αντωνόπουλος, θέλοντας να ανασκευάσει την ενδεχόμενη εντύπωση πως το Αριστοτέλειο είναι ένα κλειστό σύστημα, περικλείεται όλο το νόημα των λεγομένων της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών. Συμφωνούν με τη λογική του ρεπορτάζ της "ΜτΚ", σχετικά με την απώλεια της αίγλης του ΑΠΘ και της σιωπής των διανοουμένων, όμως υποστηρίζουν πως δεν ευθύνονται πάντα αυτοί για την εντύπωση που έχει επικρατήσει στους πολίτες.

Αλλαξε η κοινωνία

"Η κοινωνία άλλαξε, όχι το Αριστοτέλειο. Άλλαξαν οι κοινωνικές συνθήκες, γι' αυτό και δεν φαίνεται άμεσα η καλή δουλειά που γίνεται στο ίδρυμα", τόνισε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Χριστογεώργης Καλτσίκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Ποιος το λέει ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα εμφανιστεί ένας νέος Κριαράς ή ένας νέος Ανδρόνικος;".

Ηρωικές χαρακτήρισε τις προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ ο πρόεδρος των συνδικαλιστών πανεπιστημιακών Γιάννης Μυλόπουλος. "Το ΑΠΘ είναι ένας θησαυρός σχεδίων, ερευνών, μελετών και γνώσης, που αν τα χρησιμοποιούσε όλα αυτά η πόλη θα γινόταν πολύ καλύτερη. Γίνεται εξαιρετική δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο, απλώς υπάρχει ένα κενό επικοινωνιακό, γίνεται δηλαδή μερικές φορές έρευνα για την έρευνα", σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο καθηγητής Ιατρικής Δημήτρης Κισκίνης. "Η πανεπιστημιακή κοινότητα παράγει έργο, απλώς δεν το κοινολογεί. Πολλές φορές δημοσιεύονται σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα πανεπιστημιακών του Αριστοτελείου σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, τα οποία δεν είναι γνωστά στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν νομίζω, επιπλέον, ότι λείπουν οι πνευματικοί ηγέτες", αναφέρει ο αγγειοχειρουργός.

Στον πάτο του βαρελιού

"Το πανεπιστήμιο πληρώνει για τους ελάχιστους πανεπιστημιακούς που δεν συμπεριφέρονται σωστά", σχολιάζει ο κοσμήτορας της σχολής Θετικών Επιστημών Ανέστης Φιλιππίδης. "Δυστυχώς, η κοινωνία έχει την απαίτηση από τους πανεπιστημιακούς να μην υπάρχει ούτε ένα κακό παράδειγμα. Παρακαλούμε την κοινωνία να μην ισοπεδώνει τα πάντα. Ντρεπόμαστε γι' αυτούς που δεν τιμούν τον τίτλο του πανεπιστημιακού δασκάλου, όμως σίγουρα έχουμε πνευματικούς άντρες", συμπλήρωσε. Υποστήριξε, πάντως, πως θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη σύνδεση με την πόλη, όμως αυτό οφείλεται στο βαρύ φορτίο που τους φόρτωσε η πολιτεία.

Διαφορετική εντύπωση φαίνεται να έχει ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής Στέργιος Λογοθετίδης. "Εμείς ακολουθούμε την κοινωνία, αντί να την καθοδηγούμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα αυτή που έχει ο κόσμος. Πρέπει να ρισκάρουμε, γιατί δεν υπάρχει πιο κάτω από τον πάτο του βαρελιού", ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης.