Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στα πλοκάμια της... γραφειοκρατίας :: 9/3/2006 19:58:06) 

Πολλοί μετανάστες καταγγέλουν διαφθορά στην απόκτηση αδειών παραμονής και άλλων εγγράφων (φωτογραφία αρχείου).

Βουνό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μετανάστες που ζουν στη Θεσσαλονίκη

Στα πλοκάμια της… γραφειοκρατίας

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

Αντιμέτωποι με σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα έρχονται καθημερινά οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγούν, στις περισσότερες περιπτώσεις που πρέπει να αποκτήσουν κάποιο δημόσιο έγγραφο ή κάποιο πιστοποιητικό (συχνά απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να μπορούν να πηγαινοέρχονται στην πατρίδα τους) είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ συχνά πρέπει να περιμένουν έως και ενάμιση χρόνο, για να εξυπηρετηθούν.

"Κοροϊδία"

"Πρόσφατα πλήρωσα 300 ευρώ στο δήμο, για να πάρω ένα αυτοκόλλητο που έπρεπε να το βάλω στο διαβατήριό μου. Με το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο, που έχει διάρκεια δύο χρόνια, θα μπορούσα να πηγαινοέρχομαι στην Αλβανία χωρίς πρόβλημα. Αρχικά μου έδωσαν μία βεβαίωση, με την οποία μπορούσα να πάω στη χώρα μου, αλλά δεν μπορούσα να επιστρέψω. Τελικά, πήρα το πολυπόθητο αυτοκόλλητο τρεις μήνες πριν τελειώσει η διορία των δύο ετών, οπότε έπρεπε να βγάλω καινούργιο. Αν δεν είναι αυτό κοροϊδία, τότε τι είναι;", λέει ο Λίτσι, που όπως φαίνεται δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. "Κάποιοι από εμάς, αν και πληρώσαμε κανονικά αυτό που έπρεπε, δεν μπορούσαμε να πάμε ούτε καν στην κηδεία συγγενικών μας προσώπων", περιγράφουν οι μετανάστες.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα, λένε οι μετανάστες, είναι ο μεγάλος αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στις υποθέσεις τους. "Δεν καταλαβαίνω γιατί για ένα χαρτί πρέπει να απευθυνθώ στο δήμο, στην περιφέρεια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ακόμη και στο αλβανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη", επισημαίνουν. "Άλλοτε ζητούν ένσημα που δεν είναι δυνατόν να έχει καταφέρει κάποιος από μας να συγκεντρώσει τα χρόνια που βρίσκονται εδώ".

Διαφθορά

Δεν λείπουν τέλος και οι καταγγελίες, πάντα ανώνυμες, περί διαφθοράς στην απόκτηση αδειών παραμονής και άλλων εγγράφων. "Έρχονται διάφοροι δικηγόροι αλλά και άσχετοι και μας λένε ότι με 4.000 ευρώ θα τακτοποιήσουν τα πάντα για μας. Άλλοι μετανάστες, πάλι, μας ζητούν λεφτά, για να κανονίσουν με τους υπαλλήλους να περάσουμε πρώτοι στη σειρά", μας είπαν.