Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "απολυμαίνονται" τα σύνορα με την αλβανία :: 9/3/2006 18:25:22) 

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα προστασίας στους μεθοριακούς σταθμούς. Μεταξύ άλλων όλα τα αυτοκίνητα ραντίζονται με ειδικό απολυμαντικό υγρό (φωτογραφία αρχείου από το τελωνείο των Κήπων). ΑΠΕ/ΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

Μετά το κρούσμα της γρίπης των πτηνών στους Αγίους Σαράντα

"Απολυμαίνονται" τα σύνορα με την Αλβανία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκαν οι τελωνειακές αρχές σε Κρυσταλλοπηγή, Νίκη και Κακαβιά εξαιτίας της εμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην Αλβανία και συγκεκριμένα σε κοτόπουλο στην περιοχή των Αγίων Σαράντα.

Όπως δήλωσαν στη "Μ" οι προϊστάμενοι και εκπρόσωποι των τελωνειακών αρχών, στους προαναφερόμενους μεθοριακούς σταθμούς έχουν ενταθεί τα μέτρα. Ειδικότερα όλοι οι πεζοί περνούν από ειδικό διάδρομο εμποτισμένο με αντισηπτικό υγρό για απολύμανση, ενώ όλα τα αυτοκίνητα ραντίζονται με ειδικό απολυμαντικό υγρό. Επίσης απαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος στη χώρα μας κάθε προϊόντος ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά κτλ., τα οποία κατάσχονται και καταστρέφονται. Φυσικά απαγορεύεται κάθε εισαγωγή πουλερικών από Αλβανία και Σκόπια.

Τα τελωνεία Νίκης και Κακαβιάς είναι στελεχωμένα με τρεις κτηνιάτρους το καθένα, οι οποίοι ελέγχουν τα εξαγόμενα αμνοερίφια και γενικότερα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ειδικά μέτρα λαμβάνουν για τη δική τους προστασία οι ίδιοι οι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες. "Εδώ στα σύνορα είμαστε ευάλωτοι. Η Αλβανία είναι ακόμη ανοργάνωτη χώρα, τουλάχιστον σε θέματα τήρησης των κανόνων υγιεινής, γι' αυτό λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα και προβαίνουμε στους ενδεικνυόμενους εμβολιασμούς", τόνισε ο τελωνειακός υπάλληλος του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής Νικόλαος Καραγιάννης.

Η κίνηση στους παραπάνω μεθοριακούς σταθμούς είναι μεγάλη. Από το τελωνείο Νίκης περνάνε καθημερινά περισσότεροι από 1.500 επιβάτες, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατά πολύ τα Σαββατοκύριακα, καθώς και δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σε Αλβανία και FYROM. Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής οι διερχόμενοι σε καθημερινή βάση είναι περίπου 2.000, ενώ τα Σαββατοκύριακα ξεπερνούν τους 6.000. Πολύ περισσότεροι είναι οι διερχόμενοι από το μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα σε καραντίνα τέθηκε από χθες και για έναν μήνα το χωριό Τσούκα στην περιοχή των Αγίων Σαράντα μετά το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης. Στις πύλες του χωριού έχουν εγκατασταθεί συνεργεία απολύμανσης με συσκευές ψεκασμού, ενώ έχει απαγορευτεί η διακίνηση κτηνοτροφικών προϊόντων και πουλερικών. Οι αλβανικές αρχές έχουν "σφραγίσει" την περιοχή σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, ενώ αναμένεται να ληφθούν δείγματα από πτηνά, ζώα αλλά και κατοίκους, προκειμένου να σταλούν σε εργαστήρια για αναλύσεις. Ήδη θανατώθηκαν περισσότερα από 650 οικόσιτα πουλερικά, ενώ μόνο στην Τσούκα αναμένεται να σφαγιαστούν περισσότερα από 4.500 πουλερικά.

Κρούσματα σε Αζερμπαϊτζάν Και Γερμανία

Το Αζερμπαϊτζάν στέλνει δείγματα από τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών που έχουν πεθάνει, στη Βρετανία, για να εξεταστούν για τον ιό της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα δείγματα ελήφθησαν από Αζέρους, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε μία ή δύο οικογένειες, οι οποίες ζουν σε περιοχή στην οποία έχει εντοπιστεί ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 σε πτηνά, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μαρία Τσενγκ.

Μολυσμένο κουνάβι

Για πρώτη φορά στον κόσμο ένα κουνάβι μολυσμένο από τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών βρέθηκε στο νησί Ρίγκεν (Βορειοανατολική Γερμανία), ανακοίνωσε χθες το γερμανικό ινστιτούτο, που ειδικεύεται στην υγεία των ζώων.

Το κουνάβι αυτό, που ήταν ακόμη ζωντανό, βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου στο Σαπρόντε, στην ίδια περιοχή του νησιού Ρίγκεν όπου είχαν βρεθεί τρεις νεκρές γάτες, φορείς επίσης του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών, διευκρίνισε το Ινστιτούτο Φρίντριχ-Λέφλερ (FLI).