Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( δεκαήμερη παράταση για τους άστεγους στο λιμάνι :: 8/3/2006 19:58:09) 

Μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" (με τίτλο "Οι "Άθλιοι" της Θεσσαλονίκης") και το χθεσινό κύριο άρθρο-παρέμβαση της "Μακεδονίας" ("Να παραταθεί η κίνηση ανθρωπιάς από τον ΟΛΘ"), οι περίπου σαράντα άστεγοι που φιλοξενούνται στην τέταρτη αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του λιμανιού, δεν θα επιστρέψουν στο δρόμο την Παρασκευή, όπως τους είχε ανακοινωθεί.

Θα παραμείνουν στο χώρο του ΟΛΘ μέχρι και τις 20 Μαρτίου

Δεκαήμερη παράταση για τους άστεγους στο λιμάνι

Παράταση δέκα ημερών στην παραμονή των άστεγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δόθηκε χθες από τον ΟΛΘ. Μετά το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" (με τίτλο "Οι "Άθλιοι" της Θεσσαλονίκης") και το χθεσινό κύριο άρθρο-παρέμβαση της "Μακεδονίας" ("Να παραταθεί η κίνηση ανθρωπιάς από τον ΟΛΘ"), οι περίπου σαράντα άστεγοι που φιλοξενούνται, με πρωτοβουλία της νομαρχίας, στην τέταρτη αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του λιμανιού, δεν θα επιστρέψουν στο δρόμο την Παρασκευή, όπως τους είχε ανακοινωθεί.

Χθες το μεσημέρι η σύζυγος του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης Ντόρα Καλαντζή επισκέφτηκε μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του νομάρχη και επικεφαλής της πρωτοβουλίας, γιατρό Αλέξανδρο Σταυράκη, το χώρο όπου μένουν από τα τέλη Ιανουαρίου οι άστεγοι. Η κ. Καλαντζή έμεινε και συζήτησε μαζί τους για δύο ώρες, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ Γιάννη Τσάρα. Ο τελευταίος αποφάσισε τελικά να δοθεί παράταση στην παραμονή των άστεγων μέχρι τις 20 Μαρτίου, ενώ υποσχέθηκε ότι σε αυτό το διάστημα θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμου χώρου. Οι άστεγοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι' αυτήν την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 του περασμένου Ιανουαρίου η νομαρχία Θεσσαλονίκης ηγήθηκε προσπάθειας συγκέντρωσης των άστεγων της πόλης με σκοπό να μην παγώσει κανείς από το κρύο. Παραχωρήθηκε χώρος του ΟΛΘ, ενώ τα νοσοκομεία της Α' ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρθηκαν να παρέχουν γεύματα τρεις φορές τη μέρα. Ταυτόχρονα δόθηκε φαγητό σε 41 αστέγους που δεν πήγαν στο λιμάνι, αλλά συνέχισαν να μένουν στο δρόμο.

Οι άστεγοι του λιμανιού συμμόρφωσαν το κτίριο που τους δόθηκε και περιφρούρησαν το χώρο, δημιουργώντας ομάδα αυτοδιαχείρισης, με στόχο κανείς να μη διαταράξει αυτό που τους παραχωρήθηκε για λίγες μέρες. Η φιλοξενία τους, όμως, έπρεπε να σταματήσει στις 28 Φεβρουαρίου. Αρχικά δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Μαρτίου, διάστημα που μεγάλωσε εκ νέου χθες. "Αν έχεις μόνιμη στέγη, τότε κάτι θα βρεις να φας, θα μπορέσεις να βρεις μια οποιαδήποτε δουλειά, θα μπορείς να ξαπλώνεις και να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ", επισημαίνουν οι άστεγοι.

Κ.ΚΟΥΚ.