Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( διακόπηκε -πάλι- η συνεδρίαση της συγκλήτου :: 8/3/2006 19:28:41) 

Εκπρόσωποι φοιτητών των τμημάτων Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Χημικών διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική του υπουργείου Παιδείας

ΑΠΘ

Διακόπηκε -πάλι- η συνεδρίαση της Συγκλήτου

"Θεσμός" τείνουν να γίνουν το τελευταίο διάστημα οι μισοτελειωμένες συνεδριάσεις της συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για ακόμη μία φορά χθες το ανώτατο όργανο του πανεπιστημίου δεν κατάφερε να πάρει αποφάσεις για όλα τα ζητήματα, μιας και δημιουργήθηκε ένταση με ομάδα φοιτητών.

Εκπρόσωποι των γενικών συνελεύσεων των τμημάτων Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Χημικών θέλησαν να διαβάσουν στα μέλη της συγκλήτου το ψήφισμά τους, με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στα τελευταία νομοθετήματα (αξιολόγηση, ινστιτούτα διά βίου εκπαίδευσης, ΔΟΑΤΑΠ, Διεθνές Πανεπιστήμιο) αλλά και γενικότερα στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας. Η σύγκλητος ζήτησε από τους φοιτητές να περιμένουν ωσότου συζητηθεί κάποιο θέμα που θα έχει σχέση με το αντικείμενο του ψηφίσματός τους. Οι φοιτητές αρνήθηκαν και η συνεδρίαση διακόπηκε.

Τι λένε οι δύο πλευρές

"Είναι θλιβερό μια ομάδα φοιτητών να διακόπτει τις εργασίες του ανώτατου οργάνου, το οποίο προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα του πανεπιστημίου", δήλωσε η αντιπρύτανης του ΑΠΘ Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου. "Πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα να δει όλα αυτά τα θέματα σοβαρά", πρόσθεσε.

"Εμείς θεωρούμε ότι οι γενικές συνελεύσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διοίκηση των πανεπιστημίων και οι αποφάσεις τους να γίνονται σεβαστές", απάντησαν οι φοιτητές. Πάντως, εκτός από τα γενικότερα ζητήματα της παιδείας, οι ηλεκτρολόγοι και οι χημικοί ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και για δύο θέματα της συγκλήτου. Το πρώτο ήταν η ισοδυναμία των πτυχίων των σχολών πενταετούς φοίτησης με Master (δίπλωμα προχωρημένων σπουδών), το οποίο θεωρούν πως είναι απόρροια της διακήρυξης της Μπολόνιας, και το δεύτερο η διάσπαση της Γεωπονικής σχολής σε δύο τμήματα (Γεωπόνων Αγροτικής Παραγωγής" και Γεωπόνων Αγροτικής Ανάπτυξης), τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, θα δημιουργήσουν απόφοιτους με εξειδίκευση αλλά χωρίς βασικές γνώσεις. Παράλληλα, οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αντιτίθενται στις οποιεσδήποτε αλλαγές του νόμου πλαισίου, οι οποίες θα θίγουν τα συμφέροντα των φοιτητών και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Πέρασαν τα μεταπτυχιακά

Παρά την καταψήφιση από την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η εισήγηση της επιτροπής κοσμητόρων σχετικά με τροποποιήσεις ή ιδρύσεις δώδεκα μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τελικώς εγκρίθηκε από τη σύγκλητο. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στα ΜΠΣ αφορούν: α) ίδρυση ΔΠΜΣ με τίτλο "Φαρμακολογία", β) διετή παράταση λειτουργίας του ΠΜΣ του τμήματος Χημείας, γ) τροποποίηση του ΠΜΣ του τομέα Λογοτεχνίας του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, δ) ίδρυση ΠΜΣ του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ε) πρόταση του τμήματος Θεολογίας για εξαετή παράταση λειτουργίας του ΠΜΣ του, στ) τροποποίηση του ΔΠΜΣ με τίτλο "Αρχιτεκτονική Τοπίου", ζ) πενταετή παράταση λειτουργίας του ΠΜΣ του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, η) τροποποίηση του ΠΜΣ του ΤΕΦΑΑ Σερρών, θ) ίδρυση ΠΜΣ στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ι) αντικατάσταση του ΠΜΣ του τομέα Παιδαγωγικής του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ια) αντικατάσταση του ΠΜΣ του τομέα Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ιβ) ίδρυση ΠΜΣ του τμήματος Θεάτρου.

Την επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου αναμένεται να απασχολήσει το αίτημα του τμήματος Πληροφορικής να μετονομαστεί σε τμήμα Μηχανολόγων Πληροφορικής και να αυξηθούν τα εξάμηνά του σε δέκα από οκτώ. Η επιτροπή κοσμητόρων εισηγήθηκε αρνητικά γι' αυτό το ζήτημα, ενώ αντιδρούν και τα τμήματα της Πολυτεχνικής.