Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αποκλεισμένα δεκάδες χωριά :: 8/3/2006 19:06:39) 

ΟΡΕΙΝΗ ΡΟΔΟΠΗ

Αποκλεισμένα δεκάδες χωριά

Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται δεκάδες οικισμοί στην ορεινή Ροδόπη λόγω των κατολισθήσεων από τις δυνατές νεροποντές των τελευταίων ημερών. Τα ορμητικά νερά των χειμάρρων κατέστρεψαν τις διαβάσεις-γέφυρες που συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά. Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν ακόμη και αναχώματα.

"Τα προβλήματα είναι γνωστά. Υπάρχει παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, γι' αυτό καταρρέουν οι γέφυρες με την πρώτη έντονη βροχή", δηλώνει ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και επισημαίνει ότι κινδυνεύουν οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα χωριά τους.

Μάλιστα τα σπίτια στον οικισμό Μελέτης εκκενώνονται κάθε φορά που βρέχει καταρρακτωδώς διότι βρίσκονται κοντά σε ποτάμι.

Κίνδυνος και για οδηγούς

Τον κίνδυνο να παρασυρθούν ανυποψίαστοι διερχόμενοι οδηγοί επισημαίνει και ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Γρατινής Αθανάσιος Κραββαρείτης.

Τέτοιες επικίνδυνες διαβάσεις βρίσκονται στο Λαμπρό, όπου ένα κομμάτι της γέφυρας κατέρρευσε ήδη και η πρόσβαση στον οικισμό είναι αδύνατη. Επίσης στη Γρατινή, στο Λίσσο, στην Κύμη, στη Μελέτη, στο Μακροπόταμο, στο Βοζβόζη, στον Ίμερο, στα Αρριανά, στον Ήφαιστο και στον Κάλχαντα οι κάτοικοι κινδυνεύουν, δηλώνει ο νομάρχης, όπως και όλοι οι οικισμοί στην ορεινή Ροδόπη, τους οποίους διασχίζουν ορμητικοί χείμαρροι. "Περιμένουμε πάλι την ύφεση των φαινομένων, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα", προσθέτει ο κ. Γιαννακίδης επισημαίνοντας ότι απαιτείται συνολικά ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη διεύθυνση Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Επενδύσεων της νομαρχίας Ροδόπης δρομολογείται η διευθέτηση της κοίτης του χειμάρρου Κάλχαντα, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, ενώ αναζητούνται περίπου 680.000 ευρώ για τη διευθέτηση της κοίτης του Τρελοχείμαρρου κοντά στον Κόσμιο, όπου στο παρελθόν είχαν απειληθεί με πλημμύρα τα πρώτα σπίτια του οικισμού, όπως και για την αποκατάσταση της κοίτης του χειμάρρου Προφήτη Ηλία.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ