Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μαθήματα ελληνικών σε μοναχούς :: 13/3/2006 19:17:03) 

Μαθήματα ελληνικών σε μοναχούς

Οι Σέρβοι μοναχοί της μονής Χιλανδαρίου διδάσκονται τη γλώσσα μέσω προγράμματος της νομαρχίας Χαλκιδικής

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους Σέρβους μοναχούς της μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους ξεκίνησε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής μέσα από πρόγραμμα του τμήματος Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) με την υποστήριξη της γενικής γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ύστερα από αίτημα της μονής Χιλανδαρίου και το παρακολουθούν 35 Σέρβοι μοναχοί της μονής, οι οποίοι δεν μιλούν καθόλου την ελληνική γλώσσα και αντιμετώπιζαν προβλήματα με τους επισκέπτες. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 300 διδακτικών ωρών και διδάσκουν τρεις έμπειροι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα διαμένουν στη μονή. Τα μαθήματα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα από πέντε ώρες. "Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους μοναχούς στην επικοινωνία με τους επισκέπτες της μονής, στην ανάγνωση του ευαγγελίου και των άλλων εκκλησιαστικών κειμένων στην ελληνική γλώσσα, καθώς και στην επικοινωνία τους με την ελληνική πολιτεία και τις άλλες μονές του Αγίου Όρους", ανέφερε στη "Μ" ο προϊστάμενος της ΝΕΛΕ Χαλκιδικής Παύλος Καμπούρης.

Και πρόγραμμα μελισσοκομίας

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας με 9.000 ευρώ, ενώ ένα ακόμη πρόγραμμα της ΝΕΛΕ, που θα ξεκινήσει Μάιο στη μονή Βατοπεδίου, αφορά τη μελισσοκομία και χρηματοδοτήθηκε με 1.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα μελισσοκομίας θα είναι 75 ωρών και αφορά μοναχούς που δουλεύουν στο μελισσοκομείο της μονής, αλλά και μοναχούς άλλων μονών που ασχολούνται με αυτήν την εργασία. Η καθαρότητα του περιβάλλοντος του Αγίου Όρους και το πολυποίκιλο της βλάστησης ευνοούν την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, γι' αυτό κάθε μονή έχει το δικό της μελισσοκομείο, για να καλύπτει τις ανάγκες της σε αυτό το προϊόν, που κρίνεται απαραίτητο για τη διατροφή τους.

"Το πρόγραμμα της μελισσοκομίας, με τις παρατηρήσεις, τις εφαρμογές και κυρίως τα τμήματα του πολλαπλασιασμού των βασιλισσών και πρόληψης των ασθενειών, πιστεύουμε πως θα βοηθήσει στην υγιεινή και στην απόδοση των μελισσοσμηνών του Αγίου Όρους και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν πιθανόν να βοηθήσουν και στη μελισσοκομία της Χαλκιδικής γενικότερα", επισήμανε ο κ. Καμπούρης.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ