Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( συλλαλητήριο με κόντρες :: 9/3/2006 19:15:20) 

Ενοχλημένοι εμφανίστηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί, καθώς είδαν τα αιτήματά τους να επισκιάζονται από τη διαμάχη για τη σχολική στέγη

Με μπροστάρηδες τους λιγοστούς τελικά μαθητές ξεκίνησε η πορεία των εκπαιδευτικών, των γονέων και των… δημάρχων, οι οποίοι δεν είχαν την ανάλογη με την αρχική εκδήλωση συμμετοχής εκπροσώπηση.

Μικρότερη από το αναμενόμενο η συμμετοχή στην κινητοποίηση για τα προβλήματα της παιδείας

Συλλαλητήριο με κόντρες

Με συμμετοχή μικρότερη από την αναμενόμενη πραγματοποιήθηκε το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Η… προεκλογική τροπή που πήρε το συλλαλητήριο ενόχλησε πολλούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είδαν τα δικά τους αιτήματα να επισκιάζονται από τις κόντρες για τη σχολική στέγη.

Με μπροστάρηδες τους λιγοστούς τελικά μαθητές ξεκίνησε η πορεία των εκπαιδευτικών, των γονέων και των… δημάρχων, οι οποίοι δεν είχαν την ανάλογη με την αρχική εκδήλωση συμμετοχής εκπροσώπηση. "Δεν πάει άλλο με τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε, όμως προτιμάμε τον τραχύ δρόμο του αγώνα", τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης, καλώντας όλους να συμμετάσχουν στο τελευταίο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (μέχρι στιγμής έχουν γίνει έντεκα) στην Αθήνα.

Αιχμή του δόρατος υπήρξε για ακόμη μία φορά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη. Παρά την απροθυμία ορισμένων διοργανωτών να προσκαλέσουν στην κινητοποίηση τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο κ. Π. Ψωμιάδης παραβρέθηκε, λέγοντας πως το χθεσινό συλλαλητήριο τον δικαιώνει. "Θα φτάσω μέχρι και τη διαγραφή μου, προκειμένου να φτιάξω σχολεία για τα παιδιά και όχι τα παλάτια της Αθήνας.

Όσα έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στη νομαρχία δεν έγιναν τα προηγούμενα δέκα", τόνισε.

Μετά και τις καταγγελίες ότι δεν προχωρούν τα έργα που έχει αναλάβει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η διοίκηση του ΟΣΚ εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η απορρόφηση πιστώσεων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε τη διετία 2004-05 κατά 40% ως προς τη διετία 2002-03 (35.000.000 ευρώ έναντι 25.000.000 ευρώ). Σύμφωνα με τον ΟΣΚ, την προσεχή διετία οι προβλεπόμενες απορροφήσεις θα είναι κατά 150% αυξημένες έναντι του 2002-03 (65.000.000 ευρώ). Ήδη για το 2006 προγραμματίζεται απορρόφηση 29.000.000 ευρώ έναντι 21.000.000 ευρώ του 2005.

Η πορεία των περίπου 1.000 ατόμων κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου εκπρόσωποι των διαδηλωτών συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του ΥΜΑΘ Λουκά Ανανίκα. Ο τελευταίος ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς φορείς να ιεραρχήσουν τα αιτήματά τους, ώστε να μπορέσουν να προωθηθούν από τον ίδιο πιο εύκολα. Νωρίτερα, ομάδα εκπαιδευτικών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ έκανε δική της πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΜΑΘ.

Αιτήματα προς το υπουργείο

Υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας έστειλαν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 3ου, του 12ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων. Οι παραπάνω διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη κατάργηση του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων, η οποία, όπως αναφέρουν, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σχολικής στέγης στην περιοχή. Ζητούν, παράλληλα, να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου σχολικού συγκροτήματος στο οικόπεδο Φιλίππου.