Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( εξέταση αίματος... στο "μακεδονία"! :: 23/2/2006 20:10:40) 

Ομάδα γιατρών και νοσηλευτών έχει μετατρέψει μία γωνιά του αερολιμένα σε… αιματολογικό εργαστήριο, με αφορμή την εκστρατεία που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος

Γιατροί μετρούν επί τόπου το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια των ενδιαφερομένων

Εξέταση αίματος… στο "Μακεδονία"!

Σε εξέταση αίματος υποβλήθηκαν χθες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" αρκετοί επιβάτες αλλά και επισκέπτες του αεροδρομίου, καθώς ομάδα γιατρών και νοσηλευτών είχε μετατρέψει μία γωνιά του αερολιμένα σε… αιματολογικό εργαστήριο, με αφορμή την εκστρατεία που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος σε συνδυασμό με τη διοργάνωση σχετικού συνεδρίου.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών του συνεδρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας αναχωρήσεων του "Μακεδονία", όσοι ταξιδιώτες και επισκέπτες ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν σε εξετάσεις αίματος. Με ειδικά μηχανήματα οι γιατροί παίρνουν αίμα από το δάχτυλο των ενδιαφερομένων και μετρούν επί τόπου το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Επίσης προβάλλεται βίντεο που ενημερώνει τους πολίτες για τους παράγοντες κινδύνου της αθηροσκλήρωσης, ενώ διανέμεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η αθηροσκλήρωση είναι μία πολυπαραγοντική αρρώστια, που αρχίζει από την παιδική ηλικία και έχει πολλές επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Εξάλλου οι επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα.

Παρότι η αθηροσκλήρωση έχει κάνει την εμφάνισή της από την εποχή του Ιπποκράτη, δεν έχει μία συγκεκριμένη αιτία που την προκαλεί, αλλά αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης. Όταν μάλιστα συνυπάρχουν, οι επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

"Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν την αθηροσκλήρωση. Διαθέτουμε θαυμάσια φάρμακα, που τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και με ελάχιστες παρενέργειες. Τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και την άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία", τονίζει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 2ου ετήσιου συνεδρίου αθηροσκλήρωσης, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Απόστολος Ευθυμιάδης.

Η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος στοχεύει στην ενημέρωση και τη διαφώτιση των πολιτών και των γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην αθηροσκλήρωση.

Το συνέδριο, που άρχισε χθες σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, έχει ως θέμα την αθηροσκλήρωση από τον Ιπποκράτη έως σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι αύριο.

Φ.Χ.