Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τσίκνισαν με κοτόπουλα! :: 23/2/2006 19:18:56) 

Οι κάτοικοι της Κομοτηνής τσίκνισαν χθες με τόνους κοτόπουλων που ψήθηκαν και διανεμήθηκαν δωρεάν.

Κομοτηνή: Κατά 90% μειώθηκε η αγορά πουλερικών, στο 100% η αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας

Τσίκνισαν με κοτόπουλα!

Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Με τόνους κοτόπουλων που ψήθηκαν και διανεμήθηκαν δωρεάν τσίκνισαν χθες οι κάτοικοι της Κομοτηνής στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε η διοίκηση της δημοτικής αγοράς σε συνεργασία με πτηνοτροφική μονάδα της Θράκης, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η φοβία που προκαλεί στους καταναλωτές η γρίπη των πτηνών.

Το απέραντο τσιμπούσι που στήθηκε στην αγορά της Κομοτηνής είχε από όλα, όπως τραγούδια, χορούς, μεζέδες αλλά και κρασί. "Πρόκειται για την τελευταία απέλπιδα προσπάθειά μας να πείσουμε τους καταναλωτές ότι δεν κινδυνεύουν από τα πτηνά", δηλώνει μιλώντας στη "Μ" ο κρεοπώλης κ. Καραμπατζάκης, την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Στεφάνου, πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Θράκης και ιδιοκτήτης βιολογικής μονάδας πτηνοτροφίας, διευκρινίζει πως είναι αναγκαία όσο ποτέ η στήριξη του πτηνοτροφικού τομέα της Θράκης ύστερα από την ανησυχία που σκόρπισε η γρίπη των πτηνών. "Μαζί με τον κίνδυνο του ιού παραμένει και ο φόβος των καταναλωτών και αυτόν θα πρέπει να απομακρύνουμε", δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κομοτηναίων κ. Γιώργος Μανανάς, προσθέτοντας πως η δημοτική αρχή συμμετέχει ενεργά, στηρίζοντας παρόμοιες πρωτοβουλίες. Σημειώνεται πως το παράδειγμα της Κομοτηνής δεν αποκλείεται εντός του επόμενου διαστήματος να ακολουθήσει και η Ξάνθη.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ροδόπης Αλέκος Τρίχας, "η ζήτηση του μοσχαρίσιου κρέατος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αγγίζοντας το 100%, σε αντίθεση με τη δραστική μείωση πωλήσεων των πουλερικών, η οποία έφτασε το 90%". Προσθέτει μάλιστα πως μείωση παρατηρείται και στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος, η οποία αγγίζει το 50%.

Ταχεία η εξάπλωση της γρίπης

Ταχεία εξάπλωση της γρίπης των πτηνών διαπιστώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μαρτυρούν πως ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο και μάλιστα καμία περίπτωση, από τις μέχρι σήμερα καταγραμμένες, δεν συνδέεται με την κατανάλωση καλομαγειρεμένου κρέατος ή αυγών.

Οσον αφορά τα ανθρώπινα κρούσματα, αναφέρει ότι από την πρώτη εμφάνιση του ιού στην Ασία στα τέλη του 2003 έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 170, από τα οποία 92 θανατηφόρα, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα. Σχεδόν 200 εκατομμύρια οικόσιτα πουλερικά πέθαναν ή θανατώθηκαν, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Οι οικονομικές απώλειες στις προσβεβλημένες ασιατικές χώρες υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. δολάρια.

Επεβεβαιώθηκαν τα κρούσματα σε επτά κύκνους

Επιβεβαιώθηκε χθες από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου η παρουσία του λοιμογόνου στελέχους H5N1σε επτά δείγματα κύκνων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο δείγματα κύκνων που εντοπίστηκαν στην περιοχή Αλυκών Αμμουλιανής του νομού Χαλκιδικής, ένα δείγμα κύκνου στην περιοχή Λιμάνι Παραλίας Κατερίνης του νομού Πιερίας, ένα στην περιοχή Μακρυγιαλού του νομού Πιερίας, ένα στην περιοχή Παραλίας Σταυρού του νομού Θεσσαλονίκης, ένα στην περιοχή Παραλίας Επανωμής του νομού Θεσσαλονίκης και ένα στην περιοχή Ποταμού Λουδία - Νέας Πέλλας του νομού Πέλλας, τα οποία είχαν αποσταλεί στο Λονδίνο την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου.