Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η ανάκληση της άδειας αποφασίστηκε με το αιτιολογικό ότι το πολυκατάστημα δεν διέθετε άδεια πώλησης ηλεκτρικών συσκευών.

Του ΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΣΕΡΗ

Ο "κλεφτοπόλεμος" που έχει εξαπολύσει από τον περασμένο Οκτώβριο εναντίον των πολυκαταστημάτων ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας απέδωσε τους πρώτους του καρπούς με θύμα μεγάλο πολυκατάστημα.

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την ανάκληση της άδειας μεγάλου πολυκαταστήματος στη συνοικία της Ραψάνης, διότι η διεύθυνση της εταιρείας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών και να αποσύρει από τα ράφια τα είδη, για τα οποία δεν είχε άδεια (εποχικά και ηλεκτρικές συσκευές).

Η εταιρεία από την πλευρά της έχει προσφύγει ήδη στο γενικό γραμματέα της περιφέρειας, ζητώντας την ανάκληση της σχετικής γνωμοδότησης των υπηρεσιών της νομαρχίας, την οποία θεωρεί κατάφωρα άδικη.

Αλλά η ανάκληση της άδειας είναι γεγονός τετελεσμένο, το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, αφού η έκδοση νέας άδειας, με τους νέους όρους που στο μεταξύ ισχύουν, θα είναι -αν μη τι άλλο- δύσκολη υπόθεση.

Μήνυμα

Το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει με την τακτική της η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου είναι πως η τήρηση της νομιμότητας δεν μπορεί να στρέφεται μονίμως εναντίον των μικρομεσαίων. "Δεν αντέχει άλλο η αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Τάσος Κυριατζής, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να ελέγχεται και να τιμωρείται με αυστηρότατα πρόστιμα ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας για μια απόδειξη ή για μια τυπική παράλειψη, που αφορά την άδεια λειτουργίας και τα πολυκαταστήματα να λειτουργούν αγνοώντας επιδεικτικά το νόμο. Πολύ περισσότερο που οι άλλες αλυσίδες έσπευσαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της διεύθυνσης Υγείας εντός του προκαθορισμένου διαστήματος των πέντε ημερών.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:

"Παραλογισμός της δημόσιας διοίκησης"

Η εταιρεία απέφυγε, κατά την πάγια τακτική της, να σχολιάσει την απόφαση.

Ο νομικός της σύμβουλος όμως που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση υποστήριξε ότι η διεύθυνση της εταιρείας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, αν και οι συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών καταλαμβάνουν μόλις το 1/20 του καταστήματος και το 1% του τζίρου, αντιδρώντας έτσι στον παραλογισμό της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Όπως υποστήριξε, κατά την έκδοση της άδειας η εταιρεία προσκόμισε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στην άδεια για λόγους που οφείλονται καθαρά στα προβλήματα της λειτουργίας της διεύθυνσης Υγείας (κυρίως ελλείψεις προσωπικού).