Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "αιμορραγεί" το γ. γεννηματάς :: 13/3/2006 18:35:49) 

Για τραγική κατάσταση κάνουν λόγο σε υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους φορείς υγείας οι γιατροί της κλινικής. Όπως υποστηρίζουν μετά την κατάργηση της δεύτερης παθολογικής κλινικής που υπήρχε, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας της παθολογικής κλινικής καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

"Αιμορραγεί" το Γ. Γεννηματάς

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

"Πληγή" για το νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" φαίνεται ότι αποτελεί η λειτουργία μόνο μίας παθολογικής κλινικής.

Όπως καταγγέλλουν σε υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους φορείς υγείας οι γιατροί της κλινικής, η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική, καθώς, μετά την κατάργηση της δεύτερης παθολογικής κλινικής που υπήρχε, είναι πλέον αναγκασμένοι να συμμετέχουν σε οκτώ αντί για έξι γενικές εφημερίες το μήνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο αριθμός των ειδικών και ειδικευόμενων γιατρών προς το παρόν ανταποκρίνεται οριακά σε εκείνο των δύο παθολογικών κλινικών (υπάρχουν εννέα ειδικοί γιατροί έναντι δώδεκα που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΣΥ), αλλά σύντομα δεν θα επαρκεί ούτε γι' αυτό, εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων ή κατάργησης θέσεων.

Όπως διευκρινίζουν στο υπόμνημά τους, "οι αντίστοιχες παθολογικές κλινικές του ΑΧΕΠΑ και του Παπανικολάου διεκπεραιώνουν τέσσερις αντί πέντε γενικές εφημερίες. Επίσης, στο Ιπποκράτειο, οι τέσσερις παθολογικές κλινικές δυναμικότητας 160 κλινών διεκπεραιώνουν συνολικά οκτώ εφημερίες το μήνα, δηλαδή 50% λιγότερες από τις υπόλοιπες κλινικές της πόλης μας και 75% λιγότερες από τη δική μας".

Νοσηλεία σε άλλες κλινικές

Όπως εξήγησε στη "Μ" ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Πέτρος Κετικίδης, η κατάργηση της μίας εκ των δύο παθολογικών κλινικών είχε αποφασιστεί από το 1999, καθώς υπήρχε η ανάγκη λειτουργίας καρδιολογικής κλινικής, για να ενισχυθεί και το "Παπαγεωργίου", που ασφυκτιούσε. Τελικά, η απόφαση εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο του 2005 από τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου. Η αναστολή λειτουργίας της μίας παθολογικής κλινικής είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι κλίνες σε 37 από 72.

"Εξαιτίας της κατάστασης αυτής υπάρχουν ασθενείς που αναγκαστικά νοσηλεύονται σε άδεια κρεβάτια της καρδιολογικής κλινικής, που είναι όμορη με την παθολογική, και άλλοι που νοσηλεύονται στο δεύτερο όροφο, στη χειρουργική, ΩΡΛ και ουρολογική κλινική. Έτσι δεν γίνεται σωστή παρακολούθησή τους από τους γιατρούς που είναι στον πρώτο όροφο, ενώ υπάρχει περίπτωση ακόμη και να τους… ξεχάσουν", επισήμανε ο κ. Κετικίδης.

"Πολιτικό το ζήτημα" απαντά η διοίκηση

Από την πλευρά του ο διοικητής του "Γ. Γεννηματάς" Αθανάσιος Δανιήλ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον τρόπο λειτουργίας της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου. Παράλληλα, τόνισε ότι οι γιατροί και νοσηλευτές είναι υπεραρκετοί και επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, απλώς δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο.

"Όταν στο ΑΧΕΠΑ, όπου φτάνουν 600-700 ασθενείς, γίνονται μόλις 15 εισαγωγές και σε μας, που έχουμε 150 ασθενείς, γίνονται 60 εισαγωγές, μπορεί να φανταστεί κανείς τι αξιολόγηση γίνεται από τους γιατρούς. Αυτή τη στιγμή στην παθολογική κλινική υπάρχουν 11 γιατροί στη γενική εφημερία και 22 νοσηλεύτριες. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι πρόκειται για λίγα άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Είναι πολιτικό το ζήτημα γι' αυτούς", είπε ο κ. Δανιήλ.