Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( παράθυρο σε θέσεις μερικής απασχόλησης :: 16/2/2006 20:22:46) 

Παράθυρο σε θέσεις μερικής απασχόλησης

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΚΕ με αφορμή ρύθμιση για την απελευθέρωση προσλήψεων σε δήμους με μεγάλη ανεργία

Η πρώτη οξύτατη αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ ΚΕΔΚΕ και της ανασχηματισθείσας πριν από δύο ημέρες κυβέρνησης. Αφορμή ήταν η ρύθμιση που αποφάσισαν να προωθήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης για την απελευθέρωση των προσλήψεων μερικής απασχόλησης σε δήμους με υψηλό δείκτη ανεργίας, στην οποία η ΚΕΔΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση.

ΚΕΔΚΕ και υπουργείο Εσωτερικών αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις, ενώ βαρύτατες ήταν οι εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ του "γαλάζιου" υπουργού και του "πράσινου" προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου. Ο πρώτος απέδωσε την αντίδραση του ανώτατου οργάνου της αυτοδιοίκησης σε "στείρα αντιπολιτευτική διάθεση", ενώ φωτογράφισε τον Π. Κουκουλόπουλο στο σημείο της ανακοίνωσης που αναφέρει: "Αν όμως κάποιοι μέσω της ΚΕΔΚΕ θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλους πολιτικούς στόχους, αυτό τους αφορά αλλά και τους χαρακτηρίζει". Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με προσωπική δήλωση κατηγόρησε τον κ. Παυλόπουλο ότι "εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια", ενώ την απάντηση του υπουργού στην ΚΕΔΚΕ τη χαρακτήρισε "εκτός θέματος".

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών και του νέου υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, στην οποία αποφασίστηκε η προώθηση ρύθμισης εντός των ημερών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε δήμους με υψηλό δείκτη ανεργίας να προσλαμβάνουν προσωπικό σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, "η μερική απασχόληση μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν για ένα χρονικό διάστημα προβλήματα ανεργίας σε περιοχές με αυξημένη ανεργία. Έτσι θα προχωρήσουμε το θέμα αυτό της μερικής απασχόλησης με ρύθμιση την οποία πρόκειται να φέρουμε τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή".

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΚΕ υπογράμμισε την κατηγορηματική της αντίθεση, καθώς "η εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης και μάλιστα με πόρους της αυτοδιοίκησης, σε προβληματικές περιοχές, ταυτίζεται μεν με τις κατευθύνσεις και τις επιταγές της Ε.Ε., απέχει δε μακράν από την προώθηση της απασχόλησης, την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών". Η ΚΕΔΚΕ μάλιστα θεωρεί πως αν η κυβέρνηση θέλει όντως να επικεντρώσει με συνέπεια το ενδιαφέρον της "στους θύλακες υψηλής ανεργίας", τότε δεν έχει παρά να υιοθετήσει την πρόταση που έχει καταθέσει η αυτοδιοίκηση για "επιδοτούμενη απασχόληση ανέργων σε έργα αυτεπιστασίας των δήμων μέσω των ολοκληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης, με παράλληλη διεύρυνση του αντικειμένου της αυτεπιστασίας". Μάλιστα, στην προσωπική του δήλωση ο κ. Κουκουλόπουλος τάσσεται κατά των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σημειώνοντας ότι "ο άνεργος πρέπει να παίρνει ολόκληρο μεροκάματο", ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, δηλώνει με νόημα πως "λίγη ευαισθησία στον άνεργο δεν βλάπτει".

Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνει ότι "μόνο ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ". Τα ερωτηματικά αυτά δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν καν η ΚΕΔΚΕ δει το περιεχόμενο της ρύθμισης, όσο και από το όλο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, το οποίο συνιστά ουσιαστικά, συνολική κριτική στην κυβερνητική πολιτική".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ