Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μάχη για μια θέση στην αριστοτέλους :: 27/3/2006 20:23:23) 

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις μετά από τη χθεσινή κλήρωση για την ανακατανομή 242 θέσεων μικροπωλητών.

Οι μικροπωλητές δεν επιθυμούν να μετακινήσουν τους πάγκους τους από την πλατεία

Μάχη για μια θέση στην Αριστοτέλους

Σε έντονο κλίμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών διεξήχθη χθες το πρωί στο δημαρχείο η κλήρωση για την ανακατανομή των 242 θέσεων μικροπωλητών στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Την αντίθεσή τους στη διαδικασία εξέφρασαν οι μικροπωλητές χειροποίητων κοσμημάτων που μέχρι χθες είχαν τους πάγκους τους κατά μήκος της οδού Αριστοτέλους και τώρα πρέπει να διασκορπιστούν σε διάφορες οδούς.

"Είμαστε στην Αριστοτέλους από το 1991. Για να λειτουργήσει το δικό μας επάγγελμα, πρέπει να βρίσκεται ο ένας πάγκος δίπλα στον άλλο, ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή αγορά. Μας διώχνουν και μας δίδουν νέες θέσεις, που δεν είναι βιώσιμες, σε περιοχές που δεν μπορείς να πουλήσεις κοσμήματα, όπως η Μοναστηρίου, η Κωλλέτη", αναφέρει ο κ. Χρήστος Κιουτσούκης, πρόεδρος του συλλόγου καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας και ζωγράφων.

"Ο δήμος δείχνει αναλγησία, αν και πληρώνουμε τέλη, εφορεία, ΤΕΒΕ", προσθέτει η κ. Μαρία Μαργαροπούλου. Το μόνο θετικό για τους εν λόγω μικροπωλητές είναι ότι με εισήγηση του δημάρχου αυξήθηκαν κατά ένδεκα οι άδειες που χορηγήθηκαν και έτσι ικανοποιήθηκαν και οι 33 σχετικές αιτήσεις που είχαν κατατεθεί.

Εξαίρεση από τη διαδικασία της κλήρωσης θέσεων ζητούν και οι εφημεριδοπώλες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαθέτουν πάγκους σε εννέα σημεία του κέντρου. "Οι θέσεις ορίζονται από το σύνδεσμό μας και οι εφημεριδοπώλες θα παραμείνουν στα σημεία τους, αφού κανείς δεν θέλησε να μετακινηθεί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μπαίνουμε κάθε χρόνο στην ίδια διαδικασία και να αντιμετωπιζόμαστε ως υπαίθριοι έμποροι", τονίζει ο κ. Θανάσης Πετουγιάρης, πρόεδρος του συνδέσμου εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης.

Στα δικαστήρια οι κουλουρτζήδες

Στα δικαστήρια σκοπεύουν να προσφύγουν όσοι πωλούν κουλούρια και έχασαν τις θέσεις που κατείχαν. "Δεν πρόκειται να φύγω από τη θέση μου", δηλώνει ο κ. Στέλλιος Ράπτης.

"Εμείς εφαρμόζουμε ό,τι λέει ο νόμος. Βάσει του νόμου και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίστηκαν οι θέσεις των μικροπωλητών. Έγινε δημόσια κλήρωση παρουσία των ενδιαφερομένων, για να δοθούν οι θέσεις. Έχουμε πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα. Έχει ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή και είμαστε υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουμε", απαντά ο πρόεδρος της αρμόδιας δημαρχιακής επιτροπής Αναστάσιος Γερογιάννης.

Οι θέσεις που δόθηκαν στους μικροπωλητές ισχύουν για ένα χρόνο, ενώ οι άδειες που εξασφάλισαν έχουν ισχύ τριών ετών.