Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( διατηρητέα και άθλια :: 13/3/2006 19:33:46) 

Τα "καστρόπληκτα", όπως ονομάζονται τα εν λόγω σπίτια, αποτελούν περιουσία του δήμου Θεσσαλονίκης. Πολλά από αυτά είναι εστίες μολύνσεως και στέκια περιθωριακών. Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου.

Ανω Πόλη: Καταγγελία της Χρύσας Αράπογλου για τα 380 "καστρόπληκτα" σπίτια

Διατηρητέα και άθλια

Του Α. ΜΑΤΙΟΥ

Την άθλια κατάσταση, την οποία παρουσιάζουν τα 380 και πλέον σπίτια στην Άνω Πόλη, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα, έφερε πάλι στο προσκήνιο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου.

Τα "καστρόπληκτα", όπως ονομάζονται τα εν λόγω σπίτια, αποτελούν δημόσια περιουσία του δήμου Θεσσαλονίκης και η εικόνα την οποία βλέπει κανείς κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή αποδεικνύει του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή επικρατεί η εγκατάλειψη, η πλήρης αδιαφορία και καταστροφή μιας από τις τελευταίες γνήσιες προσφυγικές συνοικίες όχι μόνο της πόλης αλλά όλης της Ελλάδας.

"Καταγγέλλω τον δήμαρχο"

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση. "Καταγγέλλω τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για πλαστή ευαισθησία και εγκατάλειψη της Άνω Πόλης. Η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης μας καταστρέφεται και αυτός αδιαφορεί. Αντί να προχωρήσει η αναστήλωση αυτών των σπιτιών και η διατήρησή τους, ο δήμος προχώρησε στην αναγκαστική έξωση των κατοίκων τους και προσπαθεί να τα γκρεμίσει", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αράπογλου, ενώ εκτός από τα "καστρόπληκτα" σπίτια αναφέρθηκε και στην εγκατάλειψη και άλλων ιστορικών χώρων της πόλης.

Μια γειτονιά, δύο όψεις

Αντίθετα ο δήμος Συκεών, όπως επισήμανε η κ. Αράπογλου, αντιμετωπίζει το θέμα με εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Τα διατηρητέα κτίρια, τα οποία είναι στη δική του κυριότητα, τόνισε, αξιοποιούνται με εξαιρετικό τρόπο. Πολλά από αυτά, όπως είπε, ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν καλλιτεχνικά εργαστήρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ξενώνες για τουρίστες, ενώ έχουν γίνει και χώροι πρασίνου, δείχνοντας την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αφού ουσιαστικά τους δύο δήμους στην περιοχή χωρίζει μόνο ένα τείχος!

Η εικόνα της παρακμής

Η Γεωργία Μελεκίδου είναι μία πρώην κάτοικος της περιοχής. Η ίδια πλέον μένει αλλού, όμως η ηλικιωμένη μητέρα της είναι μία από τις τελευταίες κατοίκους στα εν λόγω οικήματα. "Βρήκαν αδύναμους ανθρώπους και τους πολεμούν. Περιμένουν να πεθάνουν και οι τελευταίοι ηλικιωμένοι, για να μπει η μπουλντόζα και να κατεδαφίσουν όλα τα σπίτια. Αυτοί, οι οποίοι έφυγαν, αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα σπίτια, αφού οι συνθήκες διαβίωσης έχουν γίνει απάνθρωπες. Πολλά από τα εγκαταλειμμένα είναι εστίες μολύνσεως και στέκια περιθωριακών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος φόβος", είπε χαρακτηριστικά.