Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ζεσταίνουν τα τρακτέρ :: 22/2/2006 22:12:01) 

Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένουν οι αγρότες των Κυμίνων και των Μαλγάρων για να καθορίσουν τη στάση τους.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ

Της ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ

Στη σημερινή συνάντηση που έχουν στις 3.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Αλέξανδρο Κοντό εναποθέτουν οι παραγωγοί ρυζιού των Μαλγάρων και των Κυμίνων τις ελπίδες τους για να λυθεί το πρόβλημα των επιδοτήσεων.

Χθες το απόγευμα, σε μια κίνηση καλής θέλησης και εμφανώς ικανοποιημένοι από τη θετική απάντηση του κ. Κοντού για τη συνάντησή μαζί τους, έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων μόνο για περίπου 45 λεπτά και μετά τα τρακτέρ έμειναν παρεταγμένα στις άκρες του οδοστρώματος. Ωστόσο, προβλήματα αντιμετώπισαν αρκετοί οδηγοί αυτοκινήτων τους οποίους οι άντρες της τροχαίας έστελναν προς το Πολύκαστρο προκειμένου να τους εκτρέψουν στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, μέσω Χαλκηδώνας. Επειδή όμως δεν υπήρχε επαρκής σήμανση, αρκετοί ήταν οι οδηγοί που έπαιρναν το δρόμο για τα σύνορα με την ΠΓΔΜ…

"Ψαλίδι" στις επιδοτήσεις

Το αρχικά θετικό κλίμα που επικράτησε στις τάξεις των ορυζοπαραγωγών γρήγορα άλλαξε, καθώς οι παραγωγοί της Θεσσαλονίκης παρέλαβαν τα πρώτα "μπιλιετάκια" των επιδοτήσεων και είδαν, όπως καταγγέλλουν, "την επιδότηση κουτσουρεμένη κατά ακόμη πέντε ευρώ". Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν όχι 129 ευρώ που λογάριαζαν αλλά 124 ευρώ ανά στρέμμα.

"Δηλαδή, δεν φτάνει που άλλαξαν τα ποσά για τους Θεσσαλονικείς που έχουν καλλιέργειες σε άλλους νομούς, τώρα κόβουν και τις επιδοτήσεις των Θεσσαλονικέων που καλλιεργούν ρύζι στο νομό τους. Πρέπει στη συνάντηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο κ. Κοντός να μας πει την αλήθεια", τόνισε στη "Μ" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαλγάρων - Κυμίνων Κώστας Ανεστίδης.

Χθες το πρωί ο αντινομάρχης Εμπορίου και Ανάπτυξης Γιώργος Τσαμασλής επισκέφτηκε τους αγρότες στα διόδια Μαλγάρων, ενώ το απόγευμα ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Μπίκος συμμετείχε σε συγκέντρωση που έγινε αργά χθες το απόγευμα στα Μάλγαρα με τη συμμετοχή αγροτών της περιοχής, αλλά και παραγωγών ρυζιού από τις Σέρρες.

Όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα στη συνάντηση με τον υφυπουργό, τότε είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη ακόμη συμμετοχή.