Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ψήφισαν "όχι" στο ψυχιατρικό :: 7/3/2006 22:31:52) 

Ψήφισαν "όχι" στο Ψυχιατρικό

Ομόφωνα κατά της λειτουργίας του νοσοκομείου τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ευόσμου

Κατά της λειτουργίας οικοτροφείου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τάχθηκε αργά χθες το βράδυ, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο του Ευόσμου. Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και κάτοικοι, οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια του ΨΝΘ, το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε τελικά υπέρ της μερίδας των κατοίκων που αντιδρούσαν και έτσι αρνείται να επιτρέψει τη λειτουργία του οικοτροφείου.

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει ενοικιάσει στην οδό 25ης Μαρτίου ένα αυτοτελές οίκημα, προκειμένου να δημιουργήσει οικοτροφείο για τη φιλοξενία 15 πρώην χρόνιων ασθενών που βρίσκονται στο στάδιο της αποασυλοποίησης. Πρόκειται για άτομα, τα οποία παίρνουν εξιτήριο από το ΨΝΘ και δεν έχουν οικογένειες για να τα φιλοξενήσουν, οπότε στο πλαίσιο της β' φάσης του προγράμματος "Ψυχαργώς", το οποίο χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ και η υλοποίησή του έχει μετατεθεί για το 2007, μπορούν να φιλοξενηθούν σε οικοτροφεία, όπου έχουν και 24ωρη υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο δήμαρχος Ευόσμου Παναγιώτης Αλεξανδρίδης κατηγόρησε τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι δεν ενημέρωσε νωρίτερα τη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενημερωθεί και οι δημότες του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα "δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων".

Τι λέει ο διοικητής του ΨΝΘ

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΨΝΘ Κ. Πούλιος παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε το δήμαρχο αλλά, όπως πρόσθεσε, "αυτό δεν έγινε εκ του πονηρού. Σκοπεύαμε να καλέσουμε το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο στα εγκαίνια του οικοτροφείου".

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψυχαργώς" τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρία αντίστοιχα οικοτροφεία (Νέο Ρύσιο, Νέα Ιωνία και Περαία), αλλά και ορισμένοι ξενώνες. Σε αντίθεση με τον Εύοσμο, στις άλλες περιοχές δεν υπήρξαν αντιδράσεις και σε κάποιες περιπτώσεις οι περίοικοι "αγκάλιασαν" εξαρχής το πρόγραμμα της αποασυλοποίησης των πρώην ψυχικά ασθενών.

Να σημειωθεί ο κ. Πούλιος κάλεσε του κατοίκους να επισκεφθούν το ΨΝΘ για να ενημερωθούν από κοντά για το πρόγραμμα και αυτοί το αποδέχτηκαν.